Cannabis in Israël: Ministeriële commissie bevordert decriminalisering

door Team Inc.

2021-07-13-Ministeriële commissie bevordert decriminalisering van cannabis in Israël

Eind september verwacht de regering dat Israëli’s 50 gram cannabis of 15 zaden voor recreatief gebruik bij zich mogen hebben en dat CBD opnieuw geclassificeerd wordt als toevoeging in voedsel.

De ministeriële commissie voor wetgeving stemde zondag voor een wetsvoorstel dat het bezit van maximaal 50 gram cannabis of 15 cannabiszaden zou decriminaliseren voor individueel recreatief gebruik. De wet verandert ook het huidige boetesysteem voor cannabisgebruik in het openbaar.

Cannabisboetes

Gebruikers krijgen na een eerste overtreding boetes van NIS 1.000 en boetes van NIS 2.000 voor tweede overtredingen voordat strafrechtelijke vervolging volgt. De nieuwe wet verlaagt de boetes tot NIS 500 en elimineert de mogelijkheid om de gebruiker te criminaliseren. Als iemand in het openbaar meer dan 50 gram cannabis bezit, maar kan bewijzen dat het voor eigen persoonlijk gebruik is, krijgt hij een boete van NIS 2.000.

Decriminalisering is de eerste stap voordat de regering zich buigt over de veel complexere wetgeving die nodig is om een legale, recreatieve wietmarkt te creëren. De wet stelt mensen in staat om een beroep te doen op de procureur-generaal om met terugwerkende kracht alle strafregisters die men heeft als gevolg van recreatief cannabisgebruik te vernietigen.

Toestaan cannabisgebruik

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Knesset met steun van de coalitie, die in het regeerakkoord heeft afgesproken om het wetsvoorstel uiterlijk drie maanden na de kabinetsformatie volledig in de wet op te nemen. “Het doel van het wetsvoorstel is om te voorkomen dat de politie gebruikers die niemand kwaad doen vervolgt”, zei voorzitter van de New Hope-fractie, Sharren Haskel. “Dit zal voorkomen dat individuele gebruikers van wiet zwaar worden gestraft.”

Haskel vecht al zes jaar om de wetgeving vooruit te helpen. “Ik ben er trots op goed nieuws te kunnen brengen aan meer dan een miljoen Israëlische marihuanagebruikers en tienduizenden zieke mensen wier rechten zijn geschonden”, zei ze. Het wetsvoorstel zal naar verwachting worden aangenomen, waarbij de voorheen aarzelende Yamina-partij Cannabis Magazine zondagochtend vertelde dat ze unaniem voor zouden stemmen.

In een discussie in het Knesset-plenum op zondag zei Ra’am-leider Mansour Abbas dat zijn partij “nog steeds naar de wet kijkt”. De ultraorthodoxe partijen, de Religieuze Zionistische Partij en de Gezamenlijke Lijst (Joint List) zullen naar verwachting tegen het wetsvoorstel stemmen.

Lees meer op jpost.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]