Gelderland wietprovincie? Die kans wordt kleiner

door Team Inc.

2018-12-5-Gelderland wietprovincie? Die kans wordt kleiner

Gelderland moet dé wietprovincie van Nederland worden. Daar pleitte het Gelderse D66-Statenlid Antoon Kanis ruim een jaar geleden voor toen duidelijk werd dat er een experiment komt met legale wietteelt.

De kans dat die droom werkelijkheid wordt, wordt wel steeds kleiner. Waar verschillende Gelderse gemeenten in eerste instantie enthousiast waren over de proef, daalt dit enthousiasme snel.

In de Achterhoek wilden de de drie gemeenten met een koffieshop (Doetinchem, Winterswijk, Oude IJsselstreek) gezamenlijk proefgebied worden. Nu loopt men er minder warm voor, vooral omdat in de proef geen wiet aan Duitsers mag worden verkocht.

,,Misschien wordt zo drugstoerisme tegengegaan maar voor de Achterhoek werkt dat niet”, zegt Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem. ,,In de Achterhoek hebben coffeeshops veel Duitse klanten. Als er niet meer mag worden verkocht aan Duitse bezoekers werken we in de hand dat de handel zich naar de straat verplaatst.”

Boumans voelt er niets voor wietkwekerijen of transport van wiet te gaan bewaken: ,,Wij gaan geen geld uittrekken om coffeeshops te beveiligen.”

Criminelen

Dat laatste is ook de grootste zorg van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij ziet geen reden de aanmelding van Arnhem in te trekken, maar vindt wel dat gewaarborgd moet worden dat de teelt en de aanvoer naar koffieshops veilig is, en dat criminelen op afstand gehouden moeten worden.

Hij vindt dat het kabinet dat goed moet regelen en desnoods extra politiecapaciteit moet inzetten. ,,De hennepteelt is het domein van de georganiseerde misdaad, we moeten ons dat goed realiseren.”

Marcouch verwacht in Arnhem geen problemen bij een verbod op verkoop aan mensen van buiten de gemeente. ,,In Arnhem wordt vooral verkocht aan ingezetenen. Wat zich wel kan voordoen, is dat mensen die elders geweigerd worden zich in Arnhem gaan melden. Daar moeten we alert op zijn.”

Marcouch vindt het wel lastig dat het kabinet op voorhand heeft gesteld dat het experiment vier jaar duurt en daarna gestopt moet worden. Hij vindt die periode erg kort en is van plan gezamenlijk met andere gemeenten te reageren op de voorstellen van het kabinet. Hij roept ook raadsleden en koffieshophouders hun geluid te laten horen, zodat het kabinet de voorstellen aanpast.

Bekoeld

In Nijmegen is de interesse gedaald. Raadsleden die eerder zeer enthousiast waren, zijn nu gereserveerder. Vooral het ‘ingezetenencriterium’ dat bepaalt dat alleen aan eigen inwoners verkocht mag worden, stuit daar op weerstand. Als dat criterium overeind blijft, heeft het voor Nijmegen weinig zin mee te doen, stellen raadsleden. Burgemeester Hubert Bruls wil afwachten waarmee het kabinet uiteindelijk komt.

In het stadhuis in Wageningen is het enthousiasme iets bekoeld. Maar Wageningen zegt nog geen nee tegen een wietproef, laat een woordvoerder weten. ,,Pas na bestudering van de definitieve plannen en de nadere regels zal Wageningen zich in de eerste helft van 2019 al dan niet formeel aanmelden voor de proef.’’

D66 Statenlid Kanis heeft zijn droom om van Gelderland een wietprovincie te maken nog niet opgegeven. ,,Op het gebied van de teelt hebben we met de Wageningen Universiteit het kenniscentrum in huis.”

Handen jeuken

Wel is Kanis het eens met de kritiek. ,,Vier jaar is erg kort. Welke ondernemer wil investeren in het telen van wiet als hij de kans loopt dat binnen vier jaar het project weer moet stoppen? Je moet wel ruimte krijgen bij een experiment als dit.”

Gelukkig voor Kanis is er bij de universiteit in Wageningen nog wel enthousiasme. Eric Poot van de Wageningen University & Research zei eerder al dat zijn handen jeuken om aan de slag te gaan met de wietproef. In Wageningen werd eerder al onderzoek gedaan naar medicinale wiet en de universiteit wil graag een rol in de proef.

Lees het volledige artikel op gelderlander.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]