Europese samenwerking op het gebied van psychedelica in de gezondheidszorg

door Team Inc.

2022-06-19-Europese samenwerking op het gebied van psychedelica in de gezondheidszorg

Een nieuwe Europese alliantie die tot doel heeft het therapeutische potentieel van psychedelica aan te scherpen, komt met een virtueel evenement op 23 juni. De Psychedelic Access and Research European Alliance (PAREA) is een groep opgericht in 2022 en bestaat uit 15 organisaties met gemeenschappelijke doelen op het gebied van geestelijke gezondheid en psychedelica.

Het bedrijf kondigde zijn oprichting in mei aan via een nieuwe Twitter-pagina en heeft sindsdien prominente lidorganisaties zoals Pain Alliance Europe geholpen de lancering bekend te maken.

Behoefte aan behandeling met psychedelica

De groep pleit voor de dringende behoefte aan psychedelica en stelt dat de geestelijke gezondheid een ernstige maatschappelijke crisis is geworden omdat we onvoldoende behandelingsopties hebben. De missiedoelen van deze enorme nieuwe organisatie zijn onder meer het promoten van onderzoek om klinisch bewijs voor de werkzaamheid van psychedelische therapie te helpen genereren. Verder wil PAREA de samenwerking tussen wetenschappers en beleidsmakers en het waarborgen van legale en betaalbare toegang tot veilige en effectieve behandelingen vergroten zodra deze beschikbaar komen.

Groepen die deelnemen aan de PAREA-alliantie zijn onder meer neuropsychofarmacologen en kankerverenigingen, belangengroepen voor patiënten uit de Europese Unie die gespecialiseerd zijn in geestelijke gezondheid en neurologie, verschillende wetenschappelijke verenigingen, psychedelische stichtingen en andere industriële partners.
De lijst van ledengroepen omvat de Association of European Cancer Leagues, de Osmond Foundation, de European Brain Council, de Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks – Europe en verschillende anderen.

Virtueel event

De officiële lancering van de organisatie vindt plaats op 23 juni om 14.00 uur. Prominente sprekers die aanwezig zullen zijn op het evenement zijn onder meer dr. Thomas R. Insel – voormalig directeur van het Amerikaanse National Institute of Mental Health, professor Gitte Moos Knudsen – voorzitter van het European College of Neuropsychopharmacology en dr. Sara Cerdas – lid van het Europese parlement.

Hoewel er veel mensen zijn die dankzij antidepressiva kunnen functioneren, zegt de groep dat die producten een reeks onaangename en ongewenste bijwerkingen hebben. PAREA vermeldt ook dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slechts 2 procent van de algemene uitgaven wereldwijd wordt besteed aan geestelijke gezondheid.
Tegen deze achtergrond tonen psychedelisch ondersteunde therapieën (PAT) de belofte een krachtige nieuwe vorm van behandeling te zijn voor mentale-, neurologische- en verslavingsstoornissen, zoals gesuggereerd door de snelgroeiende, rigoureuze en overtuigende hoeveelheid onderzoek.

Meer aandacht voor psychedelica als medicijn

PAREA heeft essentiële doorbraken gekend die de weg vrij maken voor de vorming van de organisatie. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft bijvoorbeeld de onderscheiding Breakthrough Therapy toegekend voor drie onderzoeken naar het potentieel van MDMA bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en psilocybine voor het helpen van depressie tussen 2017-2019.

Een ander belangrijke mijlpaal is het Imperial College London in het Verenigd Koninkrijk (V.K.) dat pionierde met de oprichting van een centrum dat zich toelegt op onderzoek naar psychedelische stoffen. Kort daarna volgden eersteklas Amerikaanse universiteiten zoals de University of California, John Hopkins en New York University dit voorbeeld met vergelijkbare faciliteiten.

Bron: mugglehead.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]