Duitsland komt met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

door Team Inc.

Man-rookt-cannabis

Het Duitse plan om cannabis te legaliseren heeft positieve feedback gekregen van de Europese Unie, aldus minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach, die aankondigde dat er in de komende weken een wetsvoorstel voor de legalisatie van cannabis zou worden ingediend.

Duitsland gaat verder met zijn plan om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren, met als doel het eerste Europese land te worden dat de verkoop van wietproducten reguleert.

Wettelijke kaders

Hoewel supranationale wettelijke kaders legalisatie in de weg kunnen staan, heeft Lauterbach positieve feedback gekregen van de EU, waarin wordt benadrukt dat de wetgeving moet voldoen aan de EU-regelgeving. Lauterbach heeft het vertrouwen uitgesproken dat zijn plannen om wiet te legaliseren door de EU zullen worden goedgekeurd. Tijdens een toespraak in Brussel op dinsdag 14 maart, voorafgaand aan een ontmoeting met zijn EU-tegenhangers, zei Lauterbach dat hij zeer goede feedback had gekregen van de Europese Commissie. Omdat hij zich zorgen maakte of legalisatie in overeenstemming zou zijn met de Europese wetgeving, liet hij zijn project beoordelen door de Europese Commissie.

Bovendien kondigde de ministier aan dat er in de komende weken een wetsvoorstel over de wetgeving zal worden ingediend. “We zullen binnenkort een voorstel presenteren dat werkt, dat wil zeggen dat het voldoet aan de Europese wetgeving”, zei hij.

Cannabis wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is waarschijnlijk gebaseerd op het plan om marihuana voor volwassenen te legaliseren, dat in oktober werd goedgekeurd. Het oorspronkelijke plan stelt verschillende beperkingen voor op het bezit van cannabis, waaronder een limiet van 30 gram voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Het plan staat ook de thuiskweek van maximaal twee planten toe en staat vergunninghoudende winkels en apotheken toe om cannabisproducten te verkopen. Marketing en reclame zullen voor deze productgroepen verboden zijn.

Cannabisapotheken worden ver van scholen en jeugdvoorzieningen gevestigd. Recreatieve cannabis die in Duitsland wordt verkocht moet worden gekweekt en geproduceerd om in eigen land. Een van de juridische hindernissen voor het reguleren van wiet in Duitsland wordt echter vertegenwoordigd door internationale en Europese wetten, die de legalisatie van cannabis voor recreatief gebruik verbieden.

Goedkeuring van Europese Commissie

Duitsland wacht momenteel op goedkeuring van de Europese Commissie. Er volgen nog enkele wijzigingen op het oorspronkelijke plan om te voldoen aan de Europese regelgeving. Wat die veranderingen zijn, is nog niet beken.
Cannabis komt aan de orde in de Schengenconventie van 1985 en het EU-kaderbesluit 2004/757/JBZ op het niveau van de Europese Unie (EU). Lidstaten zijn verplicht de illegale drugshandel te bestrijden. Het huidige drugsbeleid van Duitsland valt onder de Narcotic Drug Act (BtMG), maar wijzigingen in dit kader kunnen nodig zijn voor de cannabisregulering. Als een lidstaat de EU-regelgeving overtreedt, kan de EU-commissie een formele procedure starten om corrigerende maatregelen te eisen. Als deze niet worden nageleefd, kan dit leiden tot financiële sancties en de zaak kan uiteindelijk via een gerechtelijke procedure voor het Europees Hof worden gebracht.

Criminaliteit bestrijden en jeugd beschermen

Bovendien zou het plan van Duitsland om cannabis te legaliseren onverenigbaar zijn met internationale verdragen, waaronder het Enkelvoudig Verdrag van 1961. Daarom probeert de Duitse coalitieregering te voldoen aan de Europese wetgeving en tegelijkertijd haar eigen doelen te handhaven, waaronder het terugdringen van criminaliteit en het zo veilig mogelijk maken van cannabisgebruik door jongeren te beschermen.

In feite waren de volksgezondheid en de bescherming van de jeugd de basis van de zogenaamde Traffic Light-coalitie toen deze het doel aankondigde om cannabis te legaliseren na de algemene verkiezingen eind 2021. Sommige deskundigen zijn echter van mening dat het opleggen van buitensporige beperkingen aan de legale markt, zoals het verbieden van reclame- en marketingactiviteiten en het beperken van THC-niveaus, de illegale markt mogelijk niet effectief beteugelt.

Als Duitsland met succes de internationale en Europese juridische hindernissen overwint en doorgaat met de legalisering van recreatieve cannabis, zal dit naar verwachting in 2024 volledig van kracht worden.

Bron: forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]