Home Drugs Nederlandse Minister Grappershaus over drugsgebruik s’avonds tijdens gedeeltelijke corona lockdown

Nederlandse Minister Grappershaus over drugsgebruik s’avonds tijdens gedeeltelijke corona lockdown

door drugsinc

Nederlandse Minister Grappershaus over drugsgebruik s'avonds tijdens gedeeltelijke corona lockdown

Handhavers kunnen ’s avonds en’ s nachts tegen drugsgebruik optreden bij het het gebruik op straat. Het bezit van softdrugs is namelijk al verboden en dus ook het gebruik ervan, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag betoogden advocaten en het ministerie zelf dat een verbod in strijd was met het gedoogbeleid.

Het gedoogbeleid is echter alleen van toepassing op de verkoop van softdrugs. Iedereen die op straat wiet of hasj rookt, kan daardoor aansprakelijk of beboet worden door de politie. Hiervoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig, stelt Grapperhaus.

Een verbod tussen 20.00 uur en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten de maatregel vorige week bekend, samen met een verbod op alcoholgebruik onder dezelfde voorwaarden.

Het gebruik van alcohol of (soft) drugs kan er volgens Grapperhaus toe leiden dat mensen de coronaregels niet goed naleven. Daarom vindt het kabinet het belangrijk dat hier tegen kan worden opgetreden.

Grapperhaus praat later met de presidenten van de veiligheidsregio’s in Nederland. Op de agenda staat het voornemen om coronamaatregelen strikter te handhaven. Dat werd vorige week al aangekondigd op de persconferentie door Nederlandse premier Rutte. Ook de aanpak van softdrugsgebruik in de buitenruimte komt aan bod.

Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer reageerde geïrriteerd toen het verbod op softdrugsgebruik leek te worden opgeheven en steunde een motie van SGP-leider Kees van der Staaij om het verbod mogelijk te maken.

‘Grapperhaus zit ernaast’ rondom drugsgebruik

Het is in tegenstelling tot wat minister Ferd Grapperhaus zegt niet mogelijk via de huidige wet- en regelgeving op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Grapperhaus liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat het bezit van softdrugs feitelijk verboden is in Nederland, en daarmee dus ook het gebruik.

Juridisch houdt dat echter geen stand, stelt de hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen:

„Je zou denken dat als je softdrugs gebruikt, je die middelen ook aanwezig hebt, zoals bedoeld in de Opiumwet. En bovendien dat je gebruiken dan ook kunt bestraffen”, zegt Brouwer. „Want hoe kun je gebruiken zonder aanwezig te hebben? Maar het grappige is dat de Hoge Raad daar nou net een uitspraak over heeft gedaan die tot een andere slotsom leidt: gebruik valt niet onder aanwezig hebben.”

De minister zit er volgens Brouwer dus naast. „Gebruiken is op grond van de huidige Opiumwet niet strafbaar.”

Bronnen o.a. Alkaleejtoday (EN), Nu.nl (NL), DvhN (NL)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter