Paddo’s tegen depressie

door Team Inc.

2019-03-05-Paddo's tegen depressie

Het UMC Groningen en het UMC Utrecht zijn gestart met het experimenteel, gecontroleerd gebruik van paddo’s om patiënten met depressieve klachten te behandelen. Dat meldde het UMCG begin deze week.

Steeds vaker worden drugs (experimenteel) ingezet om een breed scala aan medische klachten te behandelen. Na het grootschalig inzetten van cannabis als ‘medicijn’ is het nu de beurt aan paddo’s. Paddo’s behoren tot de drug trippers, oftewel psychedelische middelen. Dit zijn middelen die de zintuiglijke waarneming veranderen bij een sterke of grote hoeveelheid. Maar hoe kan deze drug positief ingezet worden bij het behandelen van depressie?

Van psycholoog naar psilocybine

Mensen met depressieve klachten belanden al snel bij een psycholoog voor een lange reeks gesprekken. Een vorm van psychotherapie die vaak ondersteund wordt met antidepressiva. De uitwerking en bijwerkingen van antidepressiva is per persoon verschillend en laat zich lastig voorspellen. Daarom startte het UMCG en UMC enige tijd geleden met een proef voor een alternatieve behandeling met psilocybine, de werkzame stof in truffels en verscheidene paddenstoelen. Patiënten ondergaan een gecontroleerde behandeling met als doel het doorbreken van negatieve gedachten en het verminderen van het ‘down’ gevoel.

‘Deze hardnekkige depressies zijn een groot probleem voor patiënten en hun naasten,’ vertelt psychiater en hoogleraar Robert Schoevers van het UMCG. ‘De afgelopen jaren vonden geen grote doorbraken plaats in de behandelingen. Een behandeling met psychedelica lijkt voor deze groep patiënten echter hoopgevend. Deze middelen hebben een ander werkingsmechanisme dan de huidige antidepressiva en het effect zou ook veel sneller kunnen optreden. Maar er is veel wat we nog niet weten. Daarom is het heel belangrijk om onderzoek te doen naar de behandeleffecten bij deze patiëntengroep.’

Internationaal Onderzoek

Het experiment van de twee Nederlandse, academische ziekenhuizen is onderdeel van internationaal onderzoek waaraan onder andere ziekenhuizen in Europa, Noord-Amerika, Engeland, Ierland de Verenigde Staten en Canada meedoen. In totaal zullen 216 patiënten deelnemen. De planning is dat in maart de eerste patiënten in Nederland met deze experimentele behandeling kunnen starten. Deelnemende patiënten worden geselecteerd via verwijzers, waaronder huisartsen, psychiaters en GGZ-instellingen.

Lees het volledige artikel op umcg.nl (bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]