Prof. Mechoulam ‘vader van cannabisonderzoek’ overleden

door Team Inc.

cannabis-plant-onderzoek

Raphael Mechoulam, de ‘vader van het cannabisonderzoek’, is op 92-jarige leeftijd overleden. De Israëlische onderzoeker heeft bijgedragen aan het verbreden van de wetenschappelijke kennis van cannabis en de verbindingen die de kenmerkende high van de drug veroorzaken.

Volgens American Friends of the Hebrew University stierf Mechoulam, die 92 jaar oud was, begin deze maand in Jeruzalem. Een van de bijdragen van Mechoulam op het gebied van marihuanastudies was de eerste isolatie van de psychoactieve stof van de cannabisplant – tetrahydrocannabinol (THC). Zijn werk leverde hem de bijnaam ‘vader van het cannabisonderzoek‘ op.
Hij was een “scherpzinnige en charismatische pionier”, zei Asher Cohen, de president van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar Mechoulam lange tijd op de faculteit had gediend.

Baanbrekende cannabisstudies

“De meeste menselijke en wetenschappelijke kennis over cannabis werd vergaard dankzij prof. Mechoulam. Hij maakte de weg vrij voor baanbrekende studies en zette wetenschappelijke samenwerking tussen onderzoekers over de hele wereld op”, aldus Cohen. “Dit is een trieste dag voor de academische gemeenschap en voor de universiteit.” Mechoulam werd in 1930 geboren in Bulgarije. Hij emigreerde in 1949 naar Israël en volgde al snel een opleiding scheikunde. Toen Mechoulam in de jaren zestig het onderzoeksveld betrad, waren morfine en cocaïne al lang geïsoleerd uit opium en coca.

Hetzelfde kon niet gezegd worden van marihuana, of hasjiesj. Dus richtten hij en zijn onderzoeksteam, toen aan het Weizmann Institute of Science in Israël, in 1962 hun aandacht op de groene plant , precies op het moment dat het wereldwijd erg populair werd.

In de loop van zijn carrière groeide marihuana zowel in populariteit als in controverse toen er debatten ontstonden over de veiligheid. In 1970 verklaarden de VS marihuana tot een “gereguleerde stof”. Mechoulam, die in 1972 naar de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem verhuisde, zette zijn studie tientallen jaren voort. Hij werkte aan methoden om andere verbindingen van de plant te isoleren en te synthetiseren en om het potentieel voor gebruik op medisch gebied aan te tonen. Onder meer voor de behandeling van epilepsie en auto-immuunziekten. Zijn werk hielp ook om aan te tonen dat mensen, ondanks de controverse over het gebruik ervan in de tweede helft van de 20e eeuw, al duizenden jaren cannabis gebruiken.

Bron: npr.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]