Drugscriminelen intimideren truckers voor transport

door Team Inc.

drugscriminelen-intimideren-chauffeurs

Met de vlam in de pijp, maar dan anders. Steeds meer vrachtwagenchauffeurs worden geintimideerd door drugscriminelen die hun kostbare waar van a naar b willen vervoeren. Ze worden omgekocht, achtervolgd en bedreigd. Een negatieve ontwikkeling die de politie en transportsector zorgen baart.

Meer dan 50 chauffeurs gaven aan in de afgelopen drie jaar te zijn benaderd door criminelen. Ze ontvingen een lucratief aanbod, werden bedreigd, of zelfs achtervolgd. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Doorvoerland voor drugs

Steeds vaker infiltreren drugscriminelen in verschillende sector. Boeren in het buitengebied worden benaderd om schuren te verhuren, in de haven worden mensen omgekocht en ook vrachtwagen chauffeurs zijn vaak doelwit van criminele activiteiten. Tienduizenden kilo’s cocaïne die jaarlijks via de Rotterdamse haven binnenkomen, moeten uit containers worden gehaald en vervolgens Europa in worden gereden. Nederland is een van de belangrijkste doorvoerlanden voor drugs. Ondermijning is schrijnend.

Sinds april 2021 heeft de politie een apart team om drugscriminaliteit in het wegtransport tegen te gaan. Het team heet TFOC, wat staat voor Transport Facilitated Organised Crime. Het TFOC ontvangt zo’n 150 meldingen per jaar van verdachte situaties door vrachtwagenchauffeurs. Soms moeten chauffeurs onder zware bedreigingen en intimidatie cocaïnecontainers ophalen. De kans is groot dat lang niet iedere chauffeur melding durft te maken van deze praktijken. Het probleem is mogelijk nog veel groter.

Ongemerkt

Chauffeurs spreken niet alleen hun angst uit voor de kans dat zij ongemerkt een ‘hete lading’ vervoeren, maar geven ook aan continu alert te zijn op criminele praktijken. Vooral de zogeheten groupage transporten, waarbij verschillende ladingen in één vrachtwagen worden vervoerd, zijn kwetsbaar voor drugssmokkel. Ritjes naar landen waar de drugsprijzen erg hoog liggen, als het VK en Scandinavië, zijn favoriet.

Bron: RTLnieuws (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]