Psychedelische drug MDMA verlicht PTSS-symptomen

door Team Inc.

mdma-therapie

De psychedelische drug MDMA kan de symptomen van een posttraumatische stressstoornis verminderen, meldden onderzoekers in een nieuwe studie die donderdag werd gepubliceerd.

Het bedrijf dat het onderzoek sponsort, zei dat het van plan is later dit jaar Amerikaanse goedkeuring te vragen om de drug als medicijn op de markt te brengen om PTSS te behandelen in combinatie met gesprekstherapie.
“Het is de eerste innovatie in de behandeling van PTSD in meer dan twintig jaar. Het is belangrijk omdat ik denk dat het ook andere innovaties zal aanwakkeren”, zegt Amy Emerson, CEO van MAPS Public Benefit Corporation, de onderzoekssponsor volgens AP News.

Legalisering van MDMA

Eerder dit jaar werd Australië het eerste land waar psychiaters MDMA en psilocybine, het psychoactieve ingrediënt in psychedelische paddenstoelen, mochten voorschrijven. De middelen krijgen in de VS steeds meer acceptatie, deels dankzij de inspanningen van de non-profitorganisatie Multidisciplinaire Association for Psychedelic Studies.
Voor het nieuwe onderzoek maten onderzoekers de symptomen bij 104 mensen met PTSS, die willekeurig werden toegewezen om MDMA of een neppil te krijgen gedurende drie sessies, met een tussenpoos van een maand. Beide groepen kregen gesprekstherapie.

Vaak voorkomende bijwerkingen in de MDMA-groep waren spierpijn, misselijkheid, verminderde eetlust en zweten. Maar slechts één persoon uit de MDMA-groep stopte met het onderzoek. Na de behandeling verbeterde 86% van de MDMA-groep volgens een standaard PTSS-beoordeling, vergeleken met 69% van de placebogroep. Bij het onderzoek worden symptomen als nachtmerries, flashbacks en slapeloosheid gemeten.

Aan het einde van het onderzoek voldeed 72% van de mensen in de MDMA-groep niet langer aan de diagnostische criteria voor PTSS, vergeleken met ongeveer 48% van de placebogroep. “De resultaten die ze behaalden zijn erg opwindend”, zegt Barbara Rothbaum, die leiding geeft aan het Emory Healthcare Veterans Program in Atlanta. Ze was niet betrokken bij het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Medicatie tegen trauma

PTSS kan ook worden behandeld met andere medicijnen in combinatie met gesprekstherapie. Toch werkt dat niet voor iedereen of kan er een bepaalde mate van resistentie optreden bij patiënten. “Medicijnen zijn zeer effectief, maar niets is 100% effectief”, zei Rothbaum. “We hebben dus absoluut meer behandelmogelijkheden nodig.”

Voordat MDMA in de VS zou kunnen worden voorgeschreven, zou de Food and Drug Administration (FDA) het moeten goedkeuren en zou de Drug Enforcement Administration de classificatie ervan moeten wijzigen. MDMA is momenteel geclassificeerd als Schedule 1, vergelijkbaar met heroïne, en wordt geacht “momenteel geen geaccepteerd medisch gebruik te hebben en een hoog potentieel voor misbruik.”

Bron: APNews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]