Waarom weten we zo weinig over cannabis?

door Team Inc.

cannabisplant

Hoewel het onderzoek naar cannabis de afgelopen twintig jaar enorm is toegenomen, loopt ons begrip van de drug tientallen jaren achter op dat van andere stoffen, zoals tabak en alcohol.

Er is een grote achterstand als het gaat om kennis over de effecten van cannabis op onze gezondheid, het milieu, de samenleving en nog veel meer. Dus waarom zijn er, gezien onze lange geschiedenis met de plant, zoveel onbeantwoorde vragen?

20 jaar geleden

Het onderzoek naar cannabis begon eigenlijk pas echt twintig jaar geleden. Het kwam eind jaren negentig en begin jaren 2000 op stoom, te beginnen met onderzoeken die aantoonden dat marihuana misselijkheid kon verminderen bij mensen met hiv en bij mensen die chemotherapie ondergaan. Sindsdien is het veld geëxplodeerd.

Toch verbleekt het aantal gepubliceerde onderzoeken over cannabis in vergelijking met de schat aan gegevens die we hebben over tabak en alcohol. “We hebben geen fundamentele gegevens over cannabis die we wel voor andere zaken hebben”, zegt Ryan Sultan van Columbia University in New York.

Een belangrijke reden hiervoor is dat overheidsregelgeving het buitengewoon moeilijk heeft gemaakt om wiet te bestuderen. In de VS moeten onderzoekers bijvoorbeeld een speciale licentie verkrijgen van de Drug Enforcement Administration, en mogen ze alleen wiet bestuderen die is geteeld in erkende faciliteiten – vóór 2021 was er slechts één van deze. Zelfs in Canada, waar recreatief cannabisgebruik sinds 2018 legaal is, hebben federale en provinciale beperkingen het onderzoek belemmerd.

Zorgen om cannabisconsumptie

Veel wetenschappers maken zich zorgen om alle cannabisproducten die op de markt verschijnen. De beschibaarheid en de hype ronde deze producten overtreft het feitelijke bewijs. We weten vaak niet welke doses geschikt zijn, wat de langetermijneffecten zijn en soms zelfs niet wat mensen precies consumeren. In sommige producten kloppen de etiketten of labels zelfs niet met de inhoud. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Sultan: “Er zijn veel fundamentele zaken waar we nog geen grip op hebben, van de manier waarop het endocannabinoïdesysteem onze gezondheid kan beïnvloeden tot het begrijpen hoe deze producten, die tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor het publiek, worden geproduceerd als geconsumeerd.”

Bron: newscientist.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]