Italiaanse hooggerechtshof blokkeert referendum over cannabislegalisatie

door Team Inc.

2022-02-23-Italiaanse hooggerechtshof blokkeert referendum over cannabislegalisatie

Critici zeggen dat de rechtbank het democratische proces heeft verstikt nadat een petitie 630.000 handtekeningen had verzameld voor cannabislegalisatie. Ruim boven de drempel voor een referendum over deze kwestie. Het kwam op dezelfde dag dat het constitutionele hof ook een referendum over euthanasie ontkende.

Benedetto Della Vedova, secretaris van de centristische partij, zei dat de rechtbank Italië een openbaar debat en een verkiezingsproces voor hervormingen op het gebied van cannabis­ en verantwoordelijkheid had ontnomen”.

Aanhangers van het referendum waren van mening dat de legalisering van cannabis, waarvan ze zeggen dat het niet schadelijker is dan legale middelen zoals alcohol en tabak, het mogelijk zou hebben gemaakt om de overbevolking in gevangenissen te verhelpen en het politieoptreden te concentreren op gewelddadige criminele organisaties.

Momenteel staat op de teelt van cannabisplanten een gevangenisstraf van twee tot zes jaar, ondanks het feit dat sinds 2016 het bezit van kleine hoeveelheden van de drug niet strafbaar is.

Tegen legalisering cannabis

Tegenstanders van het referendumproject, waaronder Matteo Salvini en de leider van Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, hebben betoogd dat decriminalisering het gebruik van andere drugs zou kunnen aanmoedigen. Het is een klap voor de voorstanders van legalisering en decriminalisering in Europa, waar een aantal Europese staten – waaronder Spanje, Duitsland en Italië – de straffen voor het bezit van de drug hebben versoepeld.

Malta

De beslissing komt slechts enkele weken nadat Malta het eerste Europese land was dat zowel het bezit van kleine hoeveelheden drugs als de teelt van maximaal vier planten thuis legaliseerde. De eilandnatie trad op om te voorkomen kleine cannabisvergrijpen te zwaar bestraft werden.

Owen Bonnici, de minister die verantwoordelijk is voor de wet, zei vorige week in een interview tegen Euronews dat Europa het voorbeeld van Malta moet volgen.

Lees meer op euronews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]