Afkicken van wiet, hoe moeilijk kan het zijn?

door drugsinc

Afkicken van wiet, hoe moeilijk kan het zijn?

Bij wiet denken we niet meteen aan verslaving. Alcohol, cocaïne en pijnstillers, dáár moet je mee uitkijken, maar wiet is toch onschuldig? Blowen werkt ontspannend, je creativiteit neemt een vlucht en je doet eigenlijk geen vlieg kwaad. Dan kan er toch niets misgaan?

Toch zitten er zo’n 70.000 Nederlanders wel degelijk in de knoop met hun overmatige wietgebruik. Zij zijn verslaafd en een dag zonder is geen optie. Zonder marihuana voel je je rot. Meedoen in de maatschappij gaat dan nauwelijks, je komt soms je bed niet eens uit.

Zelfs onder invloed van cannabis gaat dat dagelijkse leven steeds minder goed; je stelt uit, je komt je verplichtingen niet meer na en je krijgt moeite met relaties. De volgende stap in de neerwaartse spiraal is het stoppen met werk en/of studie, al dan niet gedwongen. Je leven holt achteruit en je belandt in een isolement. Kortom, een wietverslaving is wel degelijk “een ding” en in sommigen gevallen is afkicken van wiet noodzakelijk.

De psychische aspecten van een wietverslaving

Een wietverslaving is psychisch van aard, het speelt zich af onder je hersenpan. Het is je eigen brein die je vertelt dat een blowtje roken écht een goed idee is, ook al wil je het misschien liever niet. Op het moment dat je wil minderen of stoppen begint er een strijd tegen jezelf. Ga je in de fout en steek je toch weer een joint op dan kan dat een flink schuldgevoel opleveren. De realisatie dat je weinig grip hebt op je wietgebruik kan je zelfvertrouwen een flinke knauw geven. Tijd om écht werk te maken van het stoppen.

Gelukkig krijg je geen lichamelijk klachten als je stopt met blowen. Een wietverslaving is namelijk niet lichamelijk van aard. Dat scheelt, want lichamelijke afkickverschijnselen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook levensgevaarlijk uitpakken. Alcoholisten weten daar alles van, een zware drinker die plotseling stopt kan levensgevaarlijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Dat wordt je in ieder geval bespaard bij het stoppen met wiet.

Waarom blow ik eigenlijk?

Op bepaalde heldere momenten weet je precies waarom je met blowen wil stoppen. Op andere momenten hou je jezelf voor de gek en valt het ineens allemaal wel mee met dat blowen en kan het geen kwaad. Schrijf daarom tijdens zo’n eerlijk moment waarom je blowt en welke (negatieve) gevolgen het heeft voor jouw leven. Refereer aan deze lijst op het moment dat je het moeilijk hebt en met het idee speelt om toch weer wiet of hash te kopen. Zo’n lijst kan je echt helpen om niet weer in de fout te gaan.

Afkicken van wiet, afbouwen of “cold turkey”?

Het ligt een beetje aan jezelf hoe je wil stoppen. Sommige ex-verslaafden zweren bij het ineens volledig stoppen, de zogenaamde “cold turkey methode”. Dat zal in het begin best even lastig zijn, want je hersenen zullen het er niet mee eens zijn dat de toevoer van THC ineens stokt. Slapen kan een ook probleem worden. Als je dan ligt te woelen in je bed is de verleiding heel groot om toch te blowen en zo in slaap te vallen. Cold turkey stoppen vereist veel zelfdiscipline!

Het alternatief is afbouwen. Het heeft bepaalde voordelen. Je bereidt je hersenen langzaam voor op een leven zonder wiet. De schok is minder groot. Er is nog steeds enige discipline vereist, want wat doe je als je je ineens in een situatie bevindt waarin er veel wordt geblowd? Heb jij dan de ruggengraat om nee te zeggen als je vrienden je een hijsje van een joint aanbieden?

Wat ook vaak gebeurt is dat het nulpunt nooit wordt bereikt. Het gebruik mindert maar je blijft dagelijks cannabis innemen. Naar verloop van tijd loopt het gebruik weer op en ben je per saldo niets opgeschoten.

Lukt het stoppen niet? Er is hulp!

Het is niet voor iedereen weggelegd om zelf af te kicken. Dat is op zich geen schande, we zitten allemaal anders in elkaar. Professionele hulp is nu je beste optie. Er zijn zat opties en elke Nederlander krijgt de mogelijkheid om af te kicken. Je verplichte zorgverzekering draait in principe op voor de kosten.

Je komt meestal via de huisarts terecht bij een afkickkliniek. Dit klinkt best dramatisch want de meeste mensen associëren een afkickkliniek met een soort verkapte gevangenis. Dit is niet helemaal accuraat, want de meeste afkickklinieken zijn comfortabel en er heerst een positieve sfeer. Daar een tijdje doorbrengen is geen straf!

Dan maar een afkickkliniek?

Overigens is een verblijf in een afkickkliniek soms niet eens aan de orde. Bij een wietverslaving zal je niet zo 1-2-3 opgenomen worden, zeker niet als je (nog) meedraait in de maatschappij, studeert, werkt etc. Waarschijnlijk worden je een aantal therapieën aangeboden waarmee je inzicht verkrijgt in je eigen gedrag. Wat zit er achter je verslaving?

Deze inzichten zullen je helpen om de knop om te zetten en definitief te stoppen. Zulke gesprekken zijn op afspraak en na afloop ga je gewoon weer naar huis. De artsen met wie je je problemen bespreekt zijn allemaal hoog opgeleid, kennen de materie en weten als geen ander om te gaan met een wietverslaafde.

Uiteindelijk zijn er legio afkickmethoden en er is altijd een manier die het beste bij jouw specifieke situatie past. Af en toe een jointje roken kan misschien geen kwaad, maar laat het niet uit de hand lopen. Heb je het idee dat je je gebruik niet onder controle hebt, trek dan aan de bel en meld je bij je huisarts.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]