Thailand legaliseert cannabishandel, maar verbiedt nog steeds recreatief gebruik

door Team Inc.

2022-06-11-Thailand legaliseert cannabishandel, maar verbiedt nog steeds recreatief gebruik

Het is nu legaal om cannabisplanten te kweken en met marihuana doordrenkte gerechten te kopen in Thailand. Mensen in Thailand kunnen nu thuis cannabisplanten kweken en het gewas verkopen nadat het land marihuana van de lijst met verboden verdovende middelen heeft verwijderd.

Het land is de eerste die een dergelijke stap zet in Zuidoost-Azië, een regio die bekend staat om zijn strenge drugswetten. Recreatief gebruik is nog steeds verboden, hoewel voorstanders zeggen dat de versoepeling marihuana effectief decriminaliseert.

Landbouw en toerisme

De regering hoopt dat de ontwikkeling van een lokale cannabishandel de landbouw en het toerisme zal stimuleren. Het geeft zelfs een miljoen cannabiszaailingen weg aan burgers om het opkweken aan te moedigen. “Het is een kans voor mensen en de staat om inkomsten te verdienen met marihuana en hennep”, zei Anutin Charnvirakul, vice-premier en minister van Volksgezondheid, vorige maand op zijn sociale media-accounts.

Hij deelde een foto op Facebook van een kipgerecht gekookt met cannabis, eraan toevoegend dat iedereen het gerecht zou kunnen verkopen als ze zich aan de regels hielden – het belangrijkste is dat producten minder dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC) moeten bevatten.

Vanaf donderdag kunnen huishoudens tot zes wietplanten thuis kweken als ze zich registreren bij de autoriteiten. Bedrijven kunnen de plant ook kweken met een vergunning. In restaurants mag er cannabis toegevoegd worden aan gerechten en drankjes.

Cannabisklinieken en delicten

Klinieken in het hele land kunnen cannabis ook vrijer als behandeling aanbieden. Thailand was de eerste in Azië die het gebruik van medicinale cannabis in 2018 legaliseerde. Het gebruik van het medicijn voor persoonlijk gebruik is echter nog steeds illegaal. Ambtenaren hebben mensen gewaarschuwd tegen roken in het openbaar en zeggen dat het als openbare overlast wordt beschouwd. Overtreders lopen het risico gearresteerd te worden.

Volgens het plan wil de regering ook ongeveer 4.000 mensen vrijlaten die zijn veroordeeld voor cannabisgerelateerde misdrijven. Thailand, met zijn tropische klimaat het hele jaar door, heeft een lange cannabisgeschiedenis. Veel lokale bewoners gebruikten het in traditionele, natuurlijke geneesmiddelen. Waardoor er veel mensen werden veroordeeld voor kleine ‘misdrijven’.

Een breder wetsontwerp over cannabiscontrole wordt momenteel overwogen in het Thaise parlement. Voorstanders zijn van mening dat in de komende jaren een geleidelijke versoepeling van de gebruiksregels zou kunnen plaatsvinden.

Legaal of niet?

Dus is het legaal of niet? Terwijl de Thaise toeristeneconomie herstelt van haar lange Covid-slaap, zullen veel toeristen zich afvragen of het nieuwe liberale regime voor cannabis betekent dat ze een joint kunnen aansteken waar en wanneer ze maar willen.

Het antwoord van de overheid is nee, je mag geen marihuana roken in het openbaar en het is nog steeds illegaal om producten te verkopen of te leveren die meer dan 0,2% van de belangrijkste hallucinogene stof THC bevatten.

Het officiële doel is dat Thailand een voorsprong krijgt op zijn buurlanden door een groot deel van de lucratieve markt voor gezondheidsbehandelingen te veroveren met cannabisderivaten, met name de mildere verbinding CBD. Maar er is nog een ander motief; de overbevolking in enkele gevangenissen verminderen.

Wat in theorie betekent dat, nu de teelt van de plant in welke hoeveelheden dan ook volledig is gelegaliseerd, het onwaarschijnlijk is dat de politie mensen zal arresteren alleen voor het bezit van marihuana. Er zijn al honderden bedrijven in Thailand die al vóór de nieuwe wet actief waren en een hele reeks marihuanaproducten aanbieden, zoals restaurants die de bladeren in Thaise curries gebruiken. Het is onmogelijk voor de autoriteiten om in te zien hoeveel THC sommige producten bevatten.

De regering houdt vol dat ze productie en consumptie uitsluitend toestaan ​​voor medische, niet voor recreatieve doeleinden, maar in de praktijk is die lijn al vervaagd.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]