Nieuwe cannabiswet stelt de markt open voor meer telers in Tsjechië

door Team Inc.

2022-01-03-Nieuwe cannabiswet stelt de markt open voor meer telers in Tsjechië

De wetten met betrekking tot medische cannabis veranderden op 1 januari. Artsen in Tsjechië zullen vanaf het nieuwe jaar medicinale cannabis voorschrijven via ePrescription, en niet langer met een speciaal papieren recept. Op basis van de nieuwe wetten mag cannabis voor medische doeleinden ook door privépersonen worden gekweekt.

Medicinale cannabis wordt bijvoorbeeld gebruikt door patiënten met chronische pijnen die resistent zijn tegen andere medicijnen. Het is door geselecteerde artsen ook voorgeschreven aan patiënten met multiple sclerose, kanker of aids. Sinds 2020 wordt het vergoed door zorgverzekeraars.

Flinke stijging van medicinaal cannabisgebruik

Van januari tot november 2021 werd meer dan 99 kg medicinale cannabis voorgeschreven aan zo’n 4.370 patiënten. Dat is honderd keer meer dan in 2015 toen het gebruik van medicinale cannabis werd geïntroduceerd. Het aantal patiënten is sindsdien bijna 146 keer gestegen.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de verandering de concurrentie zal intensiveren en de prijs van medicinale preparaten die cannabis bevatten zal verlagen. Deze worden voor negentig procent gedekt door de openbare ziektekostenverzekering.

Cannabis met 1 procent THC

De gewijzigde wetten definiëren ’technische cannabis’ opnieuw als cannabis die tot 1 procent THC mag bevatten, ongeveer drie keer zoveel als nu. De Kamer van Afgevaardigden heeft deze bepaling aangenomen ondanks het negatieve standpunt van de Senaat en de minister van Volksgezondheid. De critici waarschuwden dat het verhogen van het toegestane THC-gehalte in strijd zou zijn met de relevante internationale antidrugsconventie en ook van invloed zou zijn op de strafrechtelijke definitie. Voorstanders van de bepaling voerden aan dat het boeren zou helpen.

Tot nu toe heeft het State Drugs Control Institute (SÚKL), dat het National Agency for Medical Cannabis exploiteert, een bepaalde hoeveelheid cannabis gekocht van een geselecteerde leverancier op basis van een openbare aanbestedingsprocedure. Dat gaat met deze wetwijziging veranderen.

Cannabis als belangrijk medicijn

De wijziging geeft de SÚKL ook de bevoegdheid om websites die illegale of nepdrugs aanbieden te blokkeren. Nadat het gebruik van medicinale cannabis in Tsjechië was goedgekeurd, waren aanvankelijk alleen geïmporteerde voorraden beschikbaar. Later vergezeld door een Tsjechische teler die als winnaar uit de bus kwam uit een aanbesteding van het ministerie van Volksgezondheid.

Momenteel hebben ongeveer 200 artsen het recht om medicinale cannabis voor te schrijven. Volgens de statistieken van 2020 werd medicinale cannabis het vaakst voorgeschreven door pijnspecialisten, neurologen, reumatologen, oncologen, orthopedisch chirurgen en degenen die stervende patiënten verzorgen. De meeste patiënten gebruikten cannabis als pil en een klein aantal als plantaardig materiaal of thee. Bij ongeveer negenzestig procent van de patiënten verbeterde de toestand na de behandeling.

Lees meer op expats.cz (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]