Colombiaanse cannabis verklaart handelsoorlog aan Canada en de VS

door drugsinc

Colombiaanse cannabis verklaart handelsoorlog aan Canada en de VS

“Colombiaanse cannabis heeft de oorlog verklaard aan de handel van Canada en de Verenigde Staten” is de betekenis van de nieuwe wet op de export van cannabis die de Colombiaanse president Iván Duque heeft gepromoot, met het argument dat het land een leidende rol begint te spelen op de wereldmarkt als een hoofdrolspeler.

Dankzij deze nieuwe, meer tolerante wet wordt Colombia een van de eerste landen ter wereld die de export van cannabis in zijn meest essentiële vorm toestaat: de cannabisbloem.

De waarde van deze wet kan alleen maar in de aantallen van miljarden dollars worden gemeten en zal met name met Canada hevige concurrentie veroorzaken.

Canada, ’s werelds grootste exporteur, is het enige land ter wereld waar cannabis, dat kan worden gebruikt voor zijn psychotrope effecten, volledig legaal is. De Verenigde Staten, Portugal en Australië hebben alleen nog gedeeltelijke wetgeving.

Bovendien kan Colombia, naast het feit dat het bijna 365 dagen per jaar gunstige klimatologische omstandigheden heeft, medicinale cannabis produceren tegen een prijs die enorm lager is dan wat het Canadese kwekers kost.

Nieuwe wet rondom Colombiaanse cannabis zorgt voor gigantisch potentieel

De nieuwe wet maakt een einde aan een strikte 2016-regelgeving die medicinaal en wetenschappelijk gebruik voorzag door middel van licenties die zijn uitgegeven door de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. Maar uit angst voor illegale handel bleef een verbod op gedroogde bladeren bestaan.

Duque ondertekende onlangs op 23 juli het decreet over veilige en geïnformeerde toegang tot medisch en wetenschappelijk gebruik van cannabis. Daarmee werd groen licht gegeven voor de productie van op cannabis gebaseerde stoffen, voedingsmiddelen of dranken.

Maar de grootste nieuwigheid van de wet is dat de industrie de gedroogde bloem van de plant kan exporteren, de vorm van cannabis die het best kan worden gebruikt en een markt heeft die meer dan 50% van de verkoop van medicinale cannabis in de wereld heeft. De verordening staat ook toe dat de bloem wordt verwerkt in vrije zones.

Colombia begint dus met het voordeel van zijn klimatologische omstandigheden, waaronder bevoorrechte zonnestraling, met 12 uur natuurlijk licht en minder schommelingen in temperatuur en vochtigheid. De bedrijfskosten zijn ook vrij laag dan elders, vooral op het gebied van arbeid. Het kweken van één gram kan tot zes dollarcent kosten, terwijl het in Canada of de Verenigde Staten tot $ 1,89 kan kosten.

Colombia is bovendien de op één na grootste bloemenexporteur ter wereld, na Nederland, en kan deze ervaring gebruiken voor de nieuwe industrie.

Deze cannabisbelofte heeft meer dan $ 500 miljoen aan buitenlandse directe investeringen naar Colombia aangetrokken en het land heeft het potentieel om een wereldleider te worden in een industrie met hoge toegevoegde waarde, zowel in bloemderivaten als in de bloem zelf.

Het macro-economisch potentieel is enorm. Vorig jaar bedroeg de Colombiaanse export van medicinale cannabis meer dan $ 5 miljoen, maar tegen 2030 zouden ze meer dan $ 1,7 miljard kunnen bedragen, volgens prognoses van ProColombia, het overheidsbureau voor bedrijfspromotie. Een optimistischer prijsscenario wijst op meer dan 2.500 miljoen dollar, wat zelfs meer zou zijn dan die van koffie, het eerste product van het land in de export van niet-mijnbouwenergie. Dat zou tegen die tijd 44.000 banen moeten opleveren.

Ondernemers in de sector bevestigen: “Dit is een gouden kans voor bedrijven die actief zijn in Colombia. Het land heeft het vermogen om een bloem van hoge kwaliteit te produceren tegen zeer concurrerende kosten en heeft het potentieel om de wereldmarkt te verstoren.”

Ondernemers in de sector bevestigen: “Dit is een gouden kans voor bedrijven die actief zijn in Colombia. Het land heeft het vermogen om een bloem van hoge kwaliteit te produceren tegen zeer concurrerende kosten en heeft het potentieel om de wereldmarkt te verstoren.”

Bronnen o.a. PledgeTimes (EN), MMJDaily (EN), Ruetir (EN), Semana (ES)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]