Home Gezondheid Wat is Sceletium Tortuosum, ook wel kanna genoemd precies?

Wat is Sceletium Tortuosum, ook wel kanna genoemd precies?

door drugsinc

Wat is Sceletium Tortuosum, ook wel kanna genoemd precies?

Kanna (Sceletium tortuosum) is een klimmende of kruipende vetplant met lichtwitte, roze of gele bloemen. Kanna is het kruid van een Zuid-Afrikaanse vetplant. Kanna is stimulerend en ontspannend en geeft een vrolijk gevoel. Kanna vermindert angst en verbetert de stemming. Bij een hogere dosering zorgt het voor een euforisch gevoel en een intensievere verbinding met de omgeving. Sommige gebruikers ervaren een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en een toename van het libido.

De plant komt dus oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en werd rond de 17e eeuw geïntroduceerd bij westerlingen. Kanna-planten werden veel gebruikt in de volksgeneeskunde en zijn dat op sommige plaatsen nog steeds. De planten worden ook commercieel geteeld.

Kanna wordt beschouwd als een plant die de stemming verandert. Sceletium tortuosum bevat een alkaloïde genaamd mesembrine en staat bekend om zijn effect op het zenuwstelsel. Bij de meeste mensen veroorzaakt het gevoelens van euforie, vermindering van angst, depressie, spanning en zelfs eetlust. In feite worden preparaten van de plant vaak gebruikt bij de behandeling van depressie en psychologische of psychiatrische stoornissen.

Andere remedies die zijn afgeleid van de kanna-plant omvatten behandeling voor drugs- en alcoholafhankelijkheid en OCS, ook wel bekend als obsessieve-compulsieve stoornis. Sceletium tortuosum wordt ook als enigszins effectief beschouwd bij de behandeling van de eetstoornis boulimia. Het werd ooit vaak verhandeld als een stemmingsverbeteraar, die kolonisten ‘helderder van geest’ noemden.

Hoe kun je kanna nemen?

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om kanna-remedies te nemen. Hoewel de plant kan worden bereid en als thee kan worden ingenomen of in tincturen kan worden verwerkt, zijn er ook Sceletium-gel capsules verkrijgbaar. De meest gebruikelijke gebruiksmethode komt echter meestal van het kauwen van de stengel en wortels, zoals snuiftabak, en het slikken van het speeksel. Kanna middelen kunnen ook worden gerookt.

Van het gebruik van Sceletium tortuosum middelen wordt gezegd dat deze niet veel kwaad kunnen, omdat het al eeuwenlang zonder veel bijwerkingen wordt gebruikt. Toch moet het voorzichtig worden gebruikt. In grote doses kunnen mensen overdreven angstig of geagiteerd raken en lichte misselijkheid ervaren. Daarom wordt vaak aangeraden om in kleine hoeveelheden te beginnen en over een wat langere periode toe te werken naar hogere doses. Dit wordt normaal gesproken bereikt door een kleine hoeveelheid te nemen en deze bijvoorbeeld met kauwgom te kauwen.

Potentiële voordelen (mogelijk effectief) van kanna

Kanna heeft positieve resultaten opgeleverd in meerdere onderzoeken naar deze voordelen, maar grotere en robuustere onderzoeken zijn nodig om de effectiviteit te bevestigen. Bovendien lopen sommige van deze onderzoeken een aanzienlijk risico op vertekening. Praat met je huisart voordat je überhaupt overweegt kanna te gebruiken.

1) Stemming

Mesembrine en het volledige extract van Sceletium tortuosum kunnen werken als natuurlijke antidepressiva. In klinische onderzoeken rapporteerden mensen die Sceletium tortuosum gebruikten (zoals Zembrin, het meest voorkomende commercieel verkrijgbare extract) verbeterde slaap en verminderde stress. Tijdens een onderzoek bij ratten was een gezuiverd extract van Sceletium tortuosum ongeveer de helft zo effectief als imipramine, een tricyclisch antidepressivum.

Enkele psychiatrische artsen in Zuid-Afrika schrijven kanna voor aan patiënten met depressie, milde depressie (dysthymie) en angst. Deze gerapporteerde casestudy’s zijn succesvol geweest; in sommige gevallen reageerden patiënten beter op kanna dan op conventionele antidepressiva zoals citalopram.

Merk echter op dat deze casestudy’s beperkt en waarschijnlijk bevooroordeeld zijn: de arts die ze rapporteert heeft een lange geschiedenis in het bestuderen van de traditionele Afrikaanse geneeskunde, maar hij wordt ook genoemd als de medisch en wetenschappelijk directeur van het bedrijf dat Zembrin verkoopt. Hij heeft een duidelijke financiële prikkel om de aanvulling te promoten.

Het werkingsmechanisme van Kanna lijkt erg op veel voorgeschreven antidepressiva en angststillers. In celstudies werkt kanna zeer vergelijkbaar met medicijnen zoals Prozac, Zoloft, Cymbalta, waardoor de hoeveelheid beschikbare serotonine toeneemt.

In een celonderzoek verminderde een Sceletium tortuosum-extract rijk aan mesembrine het stresshormoon cortisol. Onderzoekers suggereerden dat het extract nuttig kan zijn bij mensen met hoge stress en hoge bloeddruk; deze resultaten moeten nog verder worden geverifieerd in dier- of mensstudies.

Ontsteking en depressie

Depressie en ontsteking zijn nauw met elkaar verbonden, en sommige gevallen van depressie kunnen worden veroorzaakt door hoge niveaus van inflammatoire moleculen die cytokines worden genoemd. In één onderzoek verhoogden cellen die waren blootgesteld aan Sceletium tortuosum-extract de expressie van IL-10, een uniek cytokine dat ontstekingen verlaagt en de expressie van andere ontstekingsbevorderende cytokines vermindert.

Op deze manier beschermde kanna immuuncellen en verminderde het de ontstekingsreactie, wat de antidepressieve eigenschappen gedeeltelijk kan verklaren. Dit effect is echter verder nog niet waargenomen in dier- of mensstudies.2) Cognitief vermogen

In de psychologie beschrijft ‘uitvoerende functie’ iemands vermogen (of het gebrek daaraan) om te plannen, problemen op te lossen en taken uit te voeren. Geestesziekten en psychiatrische stoornissen beschadigen vaak de uitvoerende functie van een persoon: depressie, angst, autisme en zelfs obesitas verminderen allemaal ons vermogen om dingen voor elkaar te krijgen.

Vroeg klinisch onderzoek suggereert dat kanna de uitvoerende functie en cognitieve flexibiliteit kan verbeteren. In één onderzoek genoten mensen van significante toenames op deze twee gebieden na suppletie met 25 mg / dag kanna gedurende 9 weken. Helaas heeft deze studie slechts 35 gezonde volwassenen tussen de 45 en 65 jaar gerekruteerd; grotere studies met meer gevarieerde mensen zullen aantonen of dit voordeel daadwerkelijk significant is.

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door een significante afname van cognitie; onderzoekers hebben fosfodiësterase 4 of PDE4 geïdentificeerd als een mogelijk doelwit voor nieuwe medicatie voor Alzheimer. Vanwege het vermogen om PDE4 te blokkeren, zijn sommige onderzoekers van mening dat kanna de vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer kan verlichten. Er zijn nog geen klinische onderzoeken geweest om te bepalen of deze hypothese in de praktijk uitkomt.

Geen enkel klinisch bewijs ondersteunt het gebruik van kanna voor een van de aandoeningen die in deze sectie worden vermeld. Hieronder volgt een samenvatting van het bestaande dieronderzoek en traditioneel gebruik, dat verdere onderzoeksinspanningen zou moeten begeleiden. De onderstaande studies mogen echter niet worden geïnterpreteerd als ondersteunend voor enig gezondheidsvoordeel.

3) Pijn

Volgens traditionele geneeskunde en dierstudies is kanna een effectieve natuurlijke pijnstiller. In een onderzoek bij ratten was mesembrine uit kanna iets minder effectief dan de sterke opioïde morfine. Traditionele beoefenaars wreven kanna over de pijnlijke benen van jagers en boeren, en zwangere vrouwen kauwden erop om hun pijnen en pijnen te verzachten. Ze zouden zelfs huilende baby’s kanna-druppels geven om ze te helpen slapen.

Hoge doses kanna activeren opioïde receptoren in de hersenen, dus dit bewijs van pijnstillende eigenschappen is niet verrassend. We produceren van nature opioïden – endorfines en enkefalines – om gevoelens van pijn te verzachten en het gevoel van beloning en plezier te versterken. Andere verbindingen die binden aan opioïde receptoren zijn onder meer morfine en oxycodon; in tegenstelling tot deze voorgeschreven pijnstillers, lijkt kanna niet verslavend te zijn.

4) Honger

Kanna’s actieve verbindingen binden zich aan de receptor voor cholecystokinine-1. Deze receptor vermindert, indien geactiveerd, het hongergevoel; kanna kan daarom helpen voorkomen dat mensen te veel eten. Historische gegevens ondersteunen dit potentiële effect: twee bronnen uit het begin van de twintigste eeuw melden dat kanna de eetlust en honger vermindert. Er zijn echter geen moderne studies die deze bewering hebben onderzocht.

Het kweken van kanna en de beste periode voor groei

Vanwege overmatige oogst in het wild worden veel Sceletium-soorten als bedreigd beschouwd. Kanna-planten zijn echter vrij eenvoudig te kweken als ze onder de juiste omstandigheden worden verbouwd. Zaden ontkiemen ongeveer zoals die van cactussen. Stekken wortelen gemakkelijk en dit is de beste methode om de plant te vermeerderen.

In tegenstelling tot veel planten, is hun actieve groei in de herfst en in de lente en winter. Ze worden in de zomer inactief. Sceletium tortuosum wordt het best gekweekt in containers met goed doorlatende, leemachtige grond. De grond moet tussen de gietbeurten uitdrogen. De plant heeft veel licht nodig om te bloeien en moet in een zonnige vensterbank worden geplaatst. In warme klimaten kunnen deze planten buiten worden gekweekt.

Bronnen o.a. Selfhacked (EN), Wisegeek (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter