De achtergrond en werking van 2CB: een uitvinding door de “peetvader” van de MDMA.

door drugsinc

De achtergrond en werking van 2CB: een uitvinding door de "peetvader" van de MDMA.

2C-B is een psychoactieve stof die in 1974 is uitgevonden door biochemicus en psychofarmacoloog Alexander “Sasha” Shulgin. Shulgin staat bekend als de “Godfather of Ecstasy” en heeft meer dan 200 psychedelische verbindingen legaal gesynthetiseerd in een muf laboratorium op zijn terrein in de baai gebied dat bekend staat als ‘de boerderij’. Hij diende als zijn eigen cavia en testte al deze verbindingen op zichzelf, en als hij ze veilig en mogelijk nuttig vond, nodigde hij zijn vrouw, Ann Shulgin, en hun ‘onderzoeksgroep’ uit.

Deze chemische verhalen worden met vreugde verteld in de co-auteursboeken van het paar, PiHKAL (Phenethylamines I Have Known and Loved) en TiHKAL (Tryptamines I Have Known and Loved). (Tryptamines bevatten de klassieke psychedelica zoals LSD of psilocybine, terwijl de genoemde fenethylamines 2C-B bevatten.)

Over 2C-B en de historie

2C-B, technisch gezien 4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine, is een fenethylamine, een klasse van organische verbindingen die verschillende psychoactieve stoffen zoals amfetaminen, MDMA en mescaline bevat. Het was in feite Shulgins eerste psychedelische ervaring met mescaline in de jaren vijftig die hem inspireerde om te gaan sleutelen aan de chemische structuur, wat hem er uiteindelijk toe bracht een verscheidenheid aan nieuwe psychedelische verbindingen uit te vinden, waardoor hij 2C-B en de hele 2C-x-familie bracht tot bestaan.

Shulgin beschouwde 2C-B als een van zijn grootste uitvindingen; het was een van de zes psychedelische moleculen onder zijn ‘magische half dozijn’, waarvan hij dacht dat het het meeste potentieel had (en er zelf vijf uitvond). Hij beweerde ook dat 2C-B een van zijn favoriete psychedelica aller tijden is, wat belangrijk is voor een wetenschapper die ongeveer 10.000 psychedelische reizen heeft gemaakt.

‘Het is naar mijn mening een van de meest sierlijke, erotische, sensuele, introspectieve verbindingen die ik ooit heb uitgevonden’.

Dit schreef hij in zijn column ‘Ask Dr. Shulgin‘ in 2003. ‘Voor de meeste mensen is het een korte durige en comfortabel psychedelische trip zonder giftige bijwerkingen of kater de volgende dag. ”

2C-B bleef aanvankelijk grotendeels ondergronds, en Shulgin bood het aan zijn vrienden en enkele vertrouwde psychologen aan, die het bij bepaalde patiënten gebruikten. Volgens een artikel uit 1996 van “Anu” ontdekten therapeuten dat 2C-B een ‘warme, empathische band tussen zichzelf en hun patiënten kon creëren’. Het artikel spreekt ook over het vermogen van de drugs om “te helpen de ego-afweer en innerlijke weerstand van de patiënt op te lossen, waardoor de persoon in contact kan komen met onderdrukte emoties en onderdrukte herinneringen, waardoor psychologische problemen worden opgelost”.

Uiteindelijk begon een Duits farmaceutisch bedrijf genaamd Drittewell 2C-B te produceren in 5 mg pillen en deze te verkopen als “Nexus”, een geneesmiddel voor seksuele verbetering dat impotentie en “frigiditeit” zou kunnen verlichten. En toen MDMA in 1985 in de VS illegaal werd, kwam 2C-B snel in beeld en maakte van de gelegenheid gebruik om een legaal alternatief te worden. Aan het begin van de jaren negentig waren Amerikanen ’s werelds grootste consument van Nexus geworden, kochten vaak pakjes bij seks- en hoofdwinkels en namen vier of vijf pillen (het equivalent van 20-25 mg) vanwege de psychedelische effecten. In 1995 werd 2C-B gecriminaliseerd en op lijst 1 van de Controlled Substances Act geplaatst, waarna de VS er bij andere landen met succes op aan drong hetzelfde te doen.

Dit ‘Shulgin-molecuul’ is echter nog steeds behoorlijk populair, zij het moeilijk te vinden. En velen die het hebben geprobeerd en hierover hun verhaal vertellen, meldden dat het hun ‘favoriete psychedelische’ is. Maar waarom?2C-B-effecten: hoe ziet een 2C-B-trip eruit?

2C-B wordt vaak omschreven als een kruising tussen LSD en MDMA, hoewel veel mensen het niet anders te kunnen uitdrukken als ze het moeten uitleggen, omdat 2C-B echt zijn eigen, unieke ervaring brengt. “Er zijn heel verschillende lichaamsgevoelens dan het mixen van LSD en MDMA”, zegt Joe Moore, medeoprichter en co-host van de podcast en mediabedrijf Psychedelics Today. “Het heeft heel verschillende golven. Omdat het een fenethylamine is, lijkt het meer op mescaline. Het is echt iets unieks. “

Justin Boreta van de elektronische muziekgroep, The Glitch Mob, bracht ook de gelijkenis die hij in 2C-B voelde met mescaline naar voren – dat het beide zeer aardende stoffen zijn, vooral in vergelijking met LSD of psilocybine-paddenstoelen.

“2C-B heeft me helemaal weggeblazen,” vertelt Boreta opgewonden. ‘Het was zo visueel. En zo mooi, maar ik voelde me gegrond op een manier die ik niet heb als ik zo “high” ben op tryptamines of LSD. Om zo’n meeslepende, prachtige visuele ervaring op paddenstoelen of LSD te krijgen, moet je echt veel nemen … en om in het openbaar zoveel LSD te nemen, is het veel te veel …. Maar dat gevoel had ik niet bij 2C-B. Ik voelde me geaard en nog aanwezig (zoals ik doe met mescaline). Daarbij voelde ik ook de verwantschap met MDMA, ik voelde me empathisch en een heel diepe verbinding met mijn partner met wie ik was tijdens de muziek.”

Om die reden is 2C-B populair op muziekfestivals: mensen kunnen genieten van lichte beelden, terwijl ze toch in contact blijven met de realiteit en een diepe verbinding ervaren met de muziek en de mensen om hen heen. “Ik had eindeloze energie en liefde”, zegt ene Josh, die meer dan 25 keer 2C-B heeft genomen.

“Ik kon niet stoppen met bewegen of glimlachen. Muziek werd gevoeld op elk oppervlak van mijn wezen. Ik wilde knuffelen en bij mensen zijn, zelfs bij vreemden.”

Veel mensen melden echter ook dat ze het thuis met vrienden, partners of alleen nemen en echt mooie ervaringen hebben die visueel, empathisch en euforisch waren. “Het is een stimulans voor onze zintuigen en gevoelens. Het versterkt geluiden, beelden en aanraking en het voelt niet te giftig of stimulerend aan ”, aldus Sam, die bijna 50 keer 2C-B heeft ingenomen bij doses tussen 10 en 35 mg.

“Het neemt je bewustzijn niet zoveel weg als andere psychedelica; het is nog steeds erg controleerbaar en heeft een veel gemakkelijkere comedown in vergelijking met MDMA. “

2C-B bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking die mensen in onderzoek meldden, was misselijkheid bij het opkomen, wat leidde tot braken in een paar gevallen waarin zwaar voedsel (zoals pizza of curry) werd ingenomen niet lang voor de inname van de 2C-B. Net als bij andere psychedelica, is het het beste om drie tot vier uur niet te eten voordat je het consumeert om de meeste misselijkheid of kans op braken te voorkomen. Een andere veel voorkomende klacht is dat de 2C-B op de proppen kan komen, kan een beetje angstig en “jeukend” zijn en dat de hele ervaring een beetje “geknepen” of “snel” kan zijn, wat lijkt op een amfetamine.

Sommige andere mensen rapporteerden daarna slaapproblemen en een lichte hoofdpijn of “wazigheid” de volgende dag, die volgens velen dosisafhankelijk was. Leland Radovanovic, oprichter van Conscious Communications Collective, zei zelfs dat hij de dag na een dosis van 25 mg of lager een nagloed voelt en een kater na doses van meer dan 25 mg. “Een kater voelt aan als uitgeput na een zware trip op LSD of psychedelische paddenstoelen”, licht Radovanovic toe.

Interessant is echter dat het meest voorkomende rapport is dat er praktisch geen comedown of kater de volgende dag is en dat de hele ervaring veel milder is dan zijn neven MDMA en LSD. “LSD-achtige beelden, maar zonder de ‘spelletjes in je hoofd’ die soms met traditionele psychedelica worden meegeleverd’, zo wordt het ook wel omschreven. Bovendien zeggen velen dat ze niet de ‘serotoninedump’ of depressieve neergang voelen die een MDMA-ervaring kan volgen.

Een ander interessant neveneffect, of het gebrek daaraan, is dat veel gebruikers ook melden dat ze na de ervaring gemakkelijk kunnen eten en slapen – iets waar ze moeite mee hebben gehad na een nacht met MDMA of LSD. Bovendien melden velen dat ze bij lage en matige doses nog steeds seksueel kunnen presteren (en er echt van genieten), wat behoorlijk beroemd is voor MDMA zonder de hulp van medicijnen zoals Viagra.

Bronnen o.a. DoubleBlindMag (EN), DrugFoundation (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]