Wat kan Europa leren van de Duitse benadering van cannabis?

door Team Inc.

2020-04-24-Wat-kan -Europa-leren-van-de-Duitse-benadering-van-cannabisbeleid

Onderzoek naar regelgeving en beleid in Duitsland, de op twee na grootste legale cannabismarkt ter wereld na Noord-Amerika.

Met ingang van december 2019 vertegenwoordigde Duitsland de grootste markt ter wereld voor legale op cannabis gebaseerde producten na Amerika en Canada. Sinds het land in 2017 is overgestapt op het voorschrijven van cannabis voor medisch gebruik aan ernstig zieke patiënten, hebben ongeveer 60.000 patiënten cannabisvoorschriften gekregen van hun zorgverzekeraars. Nu de Duitse benadering van het cannabisbeleid steeds meer als model voor andere EU-lidstaten wordt gebruikt, onderzoekt MCN de cannabisregulering in Duitsland.

Wet en beleid

Hoewel cannabis voor recreatief en volwassen gebruik in Duitsland verboden is, verschilt de wetgeving inzake sancties op bezit stapsgewijs van staat tot staat. In Hamburg, Nedersaksen en Beieren mogen burgers bijvoorbeeld niet vervolgd worden wanneer zij niet meer dan 6 gram cannabis op zak hebben. Terwijl in Rijnland-Palts en Thüringen het de toegestane hoeveelheid stijgt tot 10 gram. Het bezit van maximaal 15 gram wiet wordt effectief gedecriminaliseerd in Berlijn, hoewel inwoners van de hoofdstad hun bezorgdheid hebben geuit dat dit kan leiden tot ‘cannabistoerisme’, vergelijkbaar met dat in Amsterdam. De Duitse commissaris voor verdovende middelen, Daniela Ludwig, heeft opgeroepen tot standaardisering van de regels tussen staten.

Het Federaal Instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen (BfArM) kan licenties verlenen aan producenten die cannabis willen kweken in Duitsland, dat momenteel volledig afhankelijk is van geïmporteerde producten. De eerste vergunde Duitse cannabisoogst is gepland voor eind 2020; en BfArM accepteert aanvragen voor haar openbare aanbesteding. Het succesvolle bedrijf zal toezicht houden op de distributie van alle in eigen land gekweekte cannabisbloemen aan Duitse apotheken.

De Duitse groene, linkse en vrije democratische partijen zijn allemaal actieve voorstanders van legalisering en regulering van cannabis voor volwassen gebruik, met de belofte dat het legaliseren van de drug haar consumenten zou helpen beschermen. Door te regelen hoe cannabis wordt verkocht en toezicht op de componenten ervan, en door strikte leeftijdsgrenzen vast te stellen, betogen de partijen dat volwassen consumenten minder risico lopen om een ​​besmet product te consumeren. Het wegnemen van het stigma van de aankoop van de drugs via illegale middelen zou de angst van de consument om medische hulp te zoeken waar nodig helpen verlichten.

Cannabis als medicijn

In 2017 keurde de Duitse regering de legalisering van cannabis goed als voorgeschreven medicijn voor ‘ernstig zieke’ patiënten voor wie ‘geen therapeutisch alternatief’ bestond. De toenmalige commissaris voor verdovende middelen, Marlene Mortler, de voorganger van Ludwig, waarschuwde destijds: ‘Het gebruik van cannabis als medicijn binnen nauwe grenzen is nuttig en moet nader worden onderzocht. Tegelijkertijd is cannabis geen onschadelijke stof: legalisatie voor privéplezier is niet het doel. Het is alleen bedoeld voor medisch gebruik. ”

De stap om cannabis voor medische doeleinden te legaliseren, volgde een steeds progressievere aanpak, waarbij in 1994 de op THC gebaseerde geneeskunde Dronabinol werd verplaatst voor onderzoeksdoeleinden; gevolgd door een verdere versoepeling van de regelgeving in 1998, waardoor het medicijn onder zeer specifieke omstandigheden op recept verkrijgbaar was. In 2008 kregen zeven patiënten in heel Duitsland een cannabisgerelateerde behandeling voorgeschreven.
In 2018 bedroeg de legale verkoop van medicinale cannabis in Duitsland $ 73 miljoen: de hoogste van alle EU-lidstaten. De invoer van cannabisbloemen in het land is sinds 2017 jaarlijks verdubbeld.

Cannabiscultuur

Ongeveer vier miljoen Duitsers gebruiken regelmatig cannabis, als voorgeschreven of niet-officiële behandeling voor medische doeleinden of voor recreatief gebruik. Berlijn, organiseert een jaarlijkse ‘Hanfparade’ (hennepparade), een demonstratie die oproept tot volledige legalisatie van hennep; de stad is ook de thuisbasis van het Hanfmuseum (hennepmuseum), het enige op cannabis gerichte museum van Duitsland.

Duitsland en Europa

Het vierde Europese cannabisrapport van Prohibition Partners, gepubliceerd in 2019, voorspelde een kans tussen 60% en 70% van de EU als geheel dat medicinale en volwassen cannabisgebruik tegen 2023 legaliseert. Als dit het geval is, zou de Europese cannabismarkt in Europa in 2028 $ 136 miljard waard zijn.

De European Medical Cannabis Association (EUMCA) heeft aangegeven dat de EU naar Duitsland kan kijken bij haar streven naar een harmonisatie van de cannabiswetgeving in heel Europa: een proces dat de Europese Commissie in 2019 op gang heeft gebracht. Als Europa’s grootste economie en met een verwachte cannabismarkt Duitsland tegen 2028 tot 8,6 miljard dollar zal groeien met geharmoniseerde EU-wetgeving, loopt Duitsland voorop voor Europese cannabis.

Lees meer op healtheuropa.eu (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

1 opmerking

Karsten Bøgelund 24 juni 2021 - 10:56

Jeg har fået Koll så jeg håber virkelig at der kan købes THC jeg har røget HASH i ca mellem 30-35 år og nu har jeg ikke mere luft ØV Cool er meget oplagt til at få THC

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]