Wietexperiment eindelijk van start

door Team Inc.

cannabisplanten-kweken-in kas

Coffeeshops in Tilburg en Breda kunnen dit najaar gereguleerde cannabis verkopen, maakte minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) bekend in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft besloten deze opstartfase in te gaan om het wietexperiment op gang te brengen. Uiteindelijk zullen tien gemeenten deelnemen.

De proef gaat officieel in wanneer er drie kwekers zijn die voldoende wiet van de juiste kwaliteit kunnen leveren. Kuipers verwacht dat dit in oktober zal zijn. De coffeeshops mogen maximaal 500 gram cannabis of hasj op voorraad hebben. Ze mogen vooralsnog ook blijven kopen van hun oude, illegale leveranciers.

Uitbreiding wietexperiment

De opstartfase in Tilburg en Breda zou een half jaar moeten duren, waarna het kabinet hoopt deze uit te breiden naar de overige acht gemeenten en mogelijk een stadsdeel in Amsterdam. De Nederlandse hoofdstad heeft onlangs interesse getoond in deelname aan de proef. Wanneer er problemen ontstaan tijdens de proef kan de regering het experiment stopzetten. Essentieel is dat het experiment niet tot meer overlast leidt dan politie en justitie aankunnen.

Oorspronkelijk wilde de regering dat het wietexperiment begin vorig jaar zou plaatsvinden, maar door verschillende omstandigheden is de experiment nog steeds niet van de grond gekomen. Een van de problemen is dat de kwekers die legaal wiet mogen produceren moeilijk op gang komen. Veel ondernemers hebben moeite om een ​​bankrekening te krijgen. Tot nu toe is er maar één daadwerkelijk klaar om cannabis te leveren aan coffeeshops.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid zei tegen het parlement dat banken mogen beslissen voor wie ze rekeningen verstrekken. Wel blijft ze er bij banken op aandringen om duidelijker aan te geven aan welke eisen wiettelers moeten voldoen om een ​​rekening te krijgen. Het experiment moet een eind maken aan het huidige Nederlandse gedoogbeleid. Coffeeshops in Nederland mogen cannabis in gebruikershoeveelheden verkopen, maar de softdrug niet kopen. Coffeeshophouders zijn daardoor afhankelijk van illegale aanbieders.

Bron: NLtimes.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]