Home Cannabis Wietproef is een groot fiasco

Wietproef is een groot fiasco

door Team Inc.

Dat het Nederlandse kabinet veel te wensen over laat, is wel duidelijk. Dit geldt ook voor de wietproef die nu voor de zoveelste keer wordt uitgesteld.

Vijf jaar na de aankondiging komt de wietproef nog steeds niet van de grond. Het experiment werd in 2017 met veel bombari gepresenteerd en staatswiet zou het helemaal worden. Onder toezicht van de overheid zou er wiet geteeld en verkocht worden. Dit zou niet alleen de zwarte markt inperken, maar ook een bepaalde kwaliteit waarborgen. Bovendien zou het wellicht uitkomst bieden voor het omstreden achterdeurbeleid. Het achterlijke gedoogbeleid waardoor cannabis wel verkocht mag worden, maar niet geteeld.

Strenge criteria

Niets blijkt minder waar. Eerst waren het de strenge criteria die ervoor zorgden dat veel coffeeshops en gemeenten de proef niet zagen zitten. Waaronder de grote steden. Vervolgens waren er problemen met de telers, betalingssystemen en banken. Nu is bekend geworden dat er nog steeds niet gestart kan worden met het experiment in een aantal geselecteerde gemeenten. Het lijkt begin 2024 te worden. 7 jaar na aankondiging. Wat een afgang!

Van wietproef naar wietflop

Dat Nederland, ooit gezien als vooruitstrevend land gezien, de boot heeft gemist als het gaat om legalisatie is wel duidelijk. In Amerika en Canada viert cannabis hoogtij, waarvan ook de overheid stevig profiteert. En ook in andere landen lijkt de legalisatie beter te verlopen. Bijvoorbeeld in Duitsland. Dit terwijl we hier nog steeds bezig zijn met een simpele proef die nooit lijkt te gaan slagen.

Bron: ad.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter