Alcohol, cannabis of tabak: wat is het meest schadelijk?

door Team Inc.

cannabis-roken-alcohol-drinken

In steeds meer landen zijn zowel alcohol, tabak en marihuana legaal voor 21-plussers. Hoe scoren deze stoffen als het om je gezondheid gaat? Hieronder drie artsen aan het woord.

Het is moeilijk om ze definitief te rangschikken in de volgorde van hun risico’s, aangezien er geen grote gerandomiseerde, gecontroleerde onderlinge onderzoeken zijn geweest tussen de stoffen,” zei Dr. Michael L. Glickman, huisartsgeneeskunde in Washington, D.C. en deskundige op het gebied van gewichtsverlies. Hij voegde eraan toe dat de hoeveelheid die je van elke stof consumeert ook een grote invloed heeft op nadelige effecten.

Alcohol schadelijker dan cannabis en tabak

Dr. Anand Akhil, een gedragsarts bij Cleveland Clinic, wees er ook op dat elk individu zijn eigen risicofactoren heeft op basis van familiegeschiedenis, reeds bestaande aandoeningen en meer. Maar als het gaat om generaliseren voor de gemiddelde persoon geeft hij aan dat alcohol het meest schadelijk is, gevolgd door tabak. Akhil: “Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met meer dan 200 gezondheidsproblemen en ziekten, en beschadigt elk orgaansysteem in het lichaam. Depressie, angst, dementie, kanker, hart- en leverziekte en botziekte kunnen allemaal het gevolg zijn van alcoholgebruik. Ook tabaksgebruik wordt in verband gebracht met ernstige vormen van kanker, chronische obstructieve longziekten en hart- en vaatziekten.”

Dr. Kevin Most, chief medical officer van het Northwestern Central DuPage Hospital: “Ik zou alcohol zeker op nummer 1 zetten. Te veel alcohol zal invloed hebben op veel ziekten. De schade van het consumeren van tabak kan grotendeels worden teruggedraaid als mensen op jonge leeftijd stoppen met roken.”

Glickman is het daar niet mee eens: “Tabak is volgens mij de slechtste substantie van de drie, aangezien het geen enkel voordeel heeft, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Tabak is in verband gebracht met een toename van onder andere hartaandoeningen, kanker en vroegtijdige sterfte. Alcohol daarentegen kan voordelen hebben bij lichte of matige hoeveelheden, en risico’s bij grote hoeveelheden.” Hij zei dat met name rode wijn antioxidanten bevat, en wees op onderzoeken die aantonen dat één glas per dag ontstekingen in bloedvaten kan verminderen.

Cannabis minst schadelijk

De drie artsen ranken cannabis als minst schadelijk. Vooral ook omdat er vel medische toepassingen zijn die in de gewenste hoeveelheid en in een gecontroleerde omgeving patiënten kan helpen. Most: “Het is vaak het enige medicijn dat de eetlust op peil houdt bij mensen die chemotherapie ondergaan. Het zorgt ervoor dat patiënten voldoende goede voeding binnen krijgen.”

Glickman voegde toe dat het evalueren van de gezondheidseffecten van cannabis ingewikkelder is dan de andere twee. “Het beschikbare bewijs suggereert dat cannabis nuttig kan zijn onder medisch toezicht als onderdeel van een behandelplan voor onder andere chronische pijn, angst, trauma, slapeloosheid en spieraandoeningen. Echter kan het ook bepaalde psychische problemen verergerenen het geheugen en de focus aantasten. Gegevens suggereren dat er een extra risico is voor jongvolwassenen van wie de hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld.”

Bovendien, merkte Akhil op, zijn er geen richtlijnen voor veilig cannabis- of tabaksgebruik, zoals dat bij alcohol wel zo is. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Gezondheid en Human Services geeft aan dat volwassenen alcohol met mate kunnen consumeren (maximaal twee drankjes per dag voor mannen, één drankje voor vrouwen). Gückman: “Ik denk dat negatieve gevolgen voor de gezondheid mogelijk kunnen zijn voor alle drie de stoffen, zelfs in matige hoeveelheden, afhankelijk van de persoon en de situatie.”

Bron: thehill.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]