Canadese wietgigant Canopy Growth legt $3.4 miljard neer om Acreage na legalisatie in US over te nemen

door drugsinc

Canadese marihuanateler Canopy Growth kondigde donderdag een deal van $ 3,4 miljard aan om Acreage Holdings over te nemen die van kracht wordt nadat cannabis is gelegaliseerd in de VS.

De deal, die donderdagmorgen in New York werd afgerond, verleent Canopy het recht om alle aandelen van Acreage te kopen na nationale legalisatie; de twee bedrijven zullen tot die tijd zelfstandig opereren. Het zal Acreage ook toegang verschaffen tot de kluizen met o.a. merken van Canopy zoals Tweed.

Cannabis company Canopy Growth finalizes deal to buy Acreage Holdings from CNBC.

“Vandaag kondigen we een complexe transactie aan met een eenvoudig doel. Ons recht om Acreage te verwerven, beveiligt onze toegangsstrategie tot de Verenigde Staten zodra een federaal toegestane route bestaat, “zei Canopy co-CEO Bruce Linton in een persbericht. “Door het managementteam van Acreage, licenties en activa te combineren met het intellectuele eigendom en de merken van Canopy Growth, zal er een enorme waardecreatie zijn voor de aandeelhouders van beide bedrijven.”

Canopy’s aandeel steeg meer dan 8% donderdag na de aankondiging. Het eigen vermogen is sinds januari met 70% gestegen.

Acreage Holdings, gevestigd in New York, is een van de grootste multistate cannabisoperatoren in de Verenigde Staten met een aanwezigheid in 20 staten. Het beschouwt zichzelf als het ontwikkelen van een consumentengerichte cannabisproductlijn en heeft bestuurslid en voormalig voorzitter van het Huis John Boehner en zijn inspanningen op Wall Street gebruikt.

Er blijven vragen over legalisatie

Van zijn kant blijft Canopy Growth van $ 14 miljard een van de grootste spelers in de snelgroeiende cannabisindustrie. Het bedrijf is misschien het best bekend in de VS vanwege zijn samenwerking met Corona-biermaker Constellation Brands en zijn plannen om hennepbewerkingen in de staat New York te vestigen. Het heeft samenwerkingsverbanden aangekondigd met zowel Martha Stewart als Seth Rogen in 2019.

Maar ondanks de aankondiging staat de deal nog steeds voor een aantal belangrijke vragen. Hoewel verschillende Amerikaanse staten het recreatieve gebruik van marihuana in de afgelopen jaren hebben goedgekeurd, blijft het gebruik van de plant door federale wetgeving verboden.

Zelfs in staten die recreatief gebruik hebben goedgekeurd, kunnen de stappen van de nationale banken om deposito’s of leningen aan cannabisbedrijven te accepteren hen kwetsbaar maken voor een rechtszaak van het Ministerie van Justitie en de woede van de Food and Drug Administration. De FDA verbiedt bedrijven om actieve ingrediënten toe te voegen die farmaceutische producten zijn in voedingsmiddelen en dranken.

De deal zou ze ook op gespannen voet kunnen zetten met de beurzen waarop ze zijn genoteerd, die hun eigen beleid hebben over illegale zakelijke praktijken.

“Tot nu toe is de Nasdaq niet bereid geweest om bedrijven op te noemen die cannabisoperaties in de VS hebben ‘,’ zei cannabisadvocaat David Feldman, een partner bij Duane Morris. “Wat interessant is, is dat ze dit niet aan Nasdaq hebben gekoppeld, ze hebben het gekoppeld aan legalisatie.”

“Het is interessant dat ze het beperken tot legalisatie, in plaats van het voltooien van de overname wanneer TSX en Nasdaq bereid zijn om de aanbieding toe te staan,” voegde hij eraan toe.

In afwachting van belangrijke wetgeving

Een deel van die onzekerheid werd eind vorig jaar opgelost, toen de recente Amerikaanse landbouwwet hennep verwijderde van de lijst met gereguleerde stoffen van de federale overheid en ontluikende markten opende in CBD, cannabidiol.

Vragen blijven echter over voor diegenen die geld willen verkopen of bankieren uit de marihuanazaken. Federale regelgeving ontmoedigt banken momenteel van het werken met wettelijke dispensaria in de Verenigde Staten en geeft opdracht dat banken en andere financiële bedrijven ‘verdachte activiteitenrapporten’ indienen om het witwassen van geld te helpen controleren.

Area CEO Kevin Murphy vertelde CNBC eerder dit jaar dat hij van mening is dat de STATEN-wet, indien aangenomen door het Congres, meer flexibiliteit zou moeten toestaan aan Amerikaanse operatoren.

De STATES-wet, een stukje tweeledige wetgeving die wordt voorgesteld door Sens. Cory Gardner en Elizabeth Warren, zou deze bedrijven toegang geven tot bankrekeningen en ze laten noteren op Amerikaanse beurzen.

“Wij geloven dat de timing van deze deal waarschijnlijk werd gemotiveerd door de herinvoering van de STATES Act, die zowel [Canopy] als [Constellation] hadden opgemerkt, zou voldoende zijn voor Canopy om de Amerikaanse markt te betreden”, schreef Cowen-analist Vivien Azer afgelopen Donderdag.

“Acreage heeft het grootste geografische bereik bij de grote Amerikaanse multi-state operators. Het bedrijf is ook als een van de beste verbonden met politiek, en ook de Raad van Bestuur, waaronder voormalig voorzitter van het Huis John Boehner. “

“Deze relaties zullen waarschijnlijk nuttig zijn bij het aandringen op een verandering in de Amerikaanse wetten rond cannabis, en in het bijzonder marihuana, die een door Schedule I gereguleerde stof blijft,” voegde Azer eraan toe.

Lees het volledige artikel op CNBC (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]