De Nederlandse cannabiscafés meer omzetgroei door de COVID-19 pandemie

door drugsinc

De Nederlandse cannabiscafés meer omzetgroei door de COVID-19 pandemie

Terwijl restaurants, bars en pubs in Nederland herhaaldelijk aan strenge lockdown-maatregelen zijn onderworpen, melden cannabiscafés sinds het begin van de pandemie een stijging van de inkomsten.

De eerste door de overheid afgedwongen lockdown in Nederland resulteerde in een “wietpaniek”, met lange rijen voor coffeeshops of cannabiscafés.

Ondanks beperkingen op publieksbijeenkomsten en reizen, hebben de winkels – wanneer ze niet onder druk staan van bijvoorbeeld de burgemeester van Amsterdam – hun omzet kunnen halen of in sommige gevallen kunnen verhogen.

Daarnaast werd ook gemeld dat het goed gaat met coffeeshops in Den Haag, waar het Nederlandse parlement zetelt.

Dit komt bijna alleen omdat, terwijl anderen in de horeca een soort van beperkingen hadden, de coffeeshops open konden blijven en hun producten onder de noemer afhaalmaaltijden konden aanbieden.

Uit een recent gepubliceerd onderzoek bleek dat 90% van de Nederlandse cannabisgebruikers sinds het begin van de pandemie evenveel of meer rookt en dat driekwart elke dag rookt.

In een land waar het recreatieve gebruik van cannabis al tientallen jaren in de cultuur is geadopteerd, zou het niet moeten verbazen dat de industrie erin is geslaagd te floreren.

Cannabiscafés floreren tijdens coronavirus pandemie

Stephen Snelders, historicus van drugsgebruik, suggereert dat mensen een goede reden hadden om een joint te nemen: ze wilden een manier vinden om met de door de pandemie verergerde angst om te gaan. Hij zei: “Het gaat dus niet om mensen die high willen worden, om te ontsnappen. Het is meer een manier om met de dagelijkse angst om te gaan.”

Terwijl de coffeeshops in een aantal grote Nederlandse steden deel uitmaken van het stadsbeeld, zou Amsterdam de allereerste kunnen zijn om buitenlandse toeristen de toegang tot de locaties te ontzeggen. Recente rapporten suggereren dat de maatregel zou kunnen worden ingevoerd om de straten schoon te maken van ‘massaal, low-budget toerisme’.

Mogelijk Amsterdamse ban op coffeeshops

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema beweerde:

“Amsterdam is een internationale stad, en we willen toeristen aantrekken, maar we willen dat ze komen vanwege zijn rijkdom, schoonheid en culturele instellingen. Coffeeshops, vooral in het centrum, draaien grotendeels op toeristen. Door de toename van het toerisme is de vraag alleen maar toegenomen en is er harddrugscriminaliteit ontstaan.”

Het plan veroorzaakte ophef onder ondernemers, omdat ze beweren dat ze nu al last hebben van het dalende aantal toeristen dat de stad bezoekt vanwege de pandemische maatregelen.

Een medewerker van Barney’s Coffeeshop zei een paar weken geleden:

“Het is zeker een rustig jaar geweest. Uiteraard is het beter vergeleken met afgelopen zomer met het coronavirus, maar dit jaar begon het druk te worden, maar het is nog steeds niets vergeleken met de jaren ervoor. Er zijn alleen voornamelijk Franse en Duitse toeristren gekomen, niet veel Engelsen of Italianen meer.”

Bronnen o.a. Canex (EN), CNNBS (NL), EuroNews (EN), HeadTopics (EN), PhomPenhPost (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]