Home Cannabis Malta is het eerste EU-land dat thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseert

Malta is het eerste EU-land dat thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseert

door Team Inc.

2021-12-16-Malta is het eerste EU-land dat thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseert

Er is veel over gespeculeerd. Alle pijlen leken op Luxemburg gericht. Niets blijkt minder waar. Malta is het eerste EU-land dat de teelt en het persoonlijk gebruik van cannabis legaliseert. Volwassenen mogen maximaal zeven gram cannabis meenemen en thuis niet meer dan vier planten kweken.

Roken in het openbaar of in het bijzijn van kinderen is illegaal. Verschillende andere landen hebben soortgelijke plannen, zoals Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. Landen als Nederland tolereren cannabisgebruik onder bepaalde omstandigheden.

Grote meerderheid voor cannabisgebruik

Het Maltese parlement stemde dinsdagmiddag voor de hervorming, waarbij het wetsvoorstel 36 stemmen voor en 27 tegen won. Minister van Gelijkheid, Owen Bonnici, zei dat de historische stap zou voorkomen dat kleine cannabisgebruikers geconfronteerd worden met het strafrechtelijk systeem. Ook moet het systeem de illegale drugshandel beteugelen. Gebruikers hebben nu een veilige en gereguleerde manier om cannabis te verbouwen en te roken.

De oppositiepartij Nationalistische Partij van Malta stemde echter tegen de wijziging. In oktober waarschuwde leider Bernard Grech – die aanvankelijk de nieuwe wet steunde – dat deze wetswijziging alleen maar zou leiden tot een versterking van de illegale markt, waarbij de georganiseerde misdaad zou profiteren”, aldus The Times.

Boetes voor onrechtmatig bezit en gebruik

Tegenstanders hebben de president van Malta, George Vella, opgeroepen om de wet niet te ondertekenen. Volgens de wijzigingen kan iedereen die meer dan zeven gram maar minder dan 28 gram draagt, een boete krijgen van maximaal € 100. De straf voor roken in het openbaar is een boete van € 235, en degenen die cannabis roken in het bijzijn van iemand jonger dan 18 jaar kunnen een boete krijgen van maximaal € 500.

Er zullen verenigingen worden opgericht om de zaden voor het kweken van cannabis te distribueren en te reguleren. Een persoon kan maar lid zijn van één vereniging. Ook is er begeleiding voor minderjarigen die met cannabis worden aangetroffen. Zij krijgen een voorstel voor een zorgplan of een behandeling.

Cannabiswetten over de hele wereld

Malta, de kleinste lidstaat van de EU, is de eerste en waarschijnlijk zullen veel EU landen hun voorbeeld volgen. Zeker omdat de VN vorig jaar cannabis opnieuw heeft geclassificeerd om het het therapeutische gebruik ervan te erkennen. De regeringen van Luxemburg, Duitsland en Zwitserland hebben allemaal plannen aangekondigd om een ​​wettelijk gereguleerde markt op te zetten.

Cannabis is technisch gezien nog steeds illegaal in Nederland. Er is echter een tolerantie wanneer het in de coffeeshops wordt verkocht. De cannabisproef liet hier lang op zich wachten maar lijkt nu toch echt van de grond te komen.

Italië houdt volgend jaar een referendum over de kwestie, terwijl Zuid-Afrika, Mexico, Jamaica en een aantal Amerikaanse staten al soortgelijke wetgeving hebben. Uruguay was het eerste land ter wereld dat in 2013 cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseerde, gevolgd door Canada in 2018.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter