Home Cannabis Experts waarschuwen voor cannabissnoepjes doorspekt met Spice

Experts waarschuwen voor cannabissnoepjes doorspekt met Spice

door Ties Inc.

2022-04-08-Experts waarschuwen voor cannabissnoepjes doorspekt met Spice

Liefdadigheidsinstelling The Loop waarschuwt dat kopers van gevaarlijke synthetische cannabis, verkocht als marihuanasnoepjes, risico lopen te overlijden. De ogenschijnlijk ongevaarlijke cannabis gummies zijn vervuild met synthetishe drugs.

Afgelopen week stierf er een 23-jarige vrouw na het eten van een cannabis gummy. Een man is sindsdien beschuldigd van bezit met de bedoeling om klasse B synthetische cannabinoïde te leveren.

Angst voor levensgevaarlijke cannabis

The Loop zegt bezorgd te zijn over de stijgende populariteit van cannabissnoepjes die bekend staan ​​als gummies. Dat komt omdat het zonder testen onmogelijk is om te zien wat erin zit. “Mensen maken hier misbruik van”, vertelt Guy Jones, senior wetenschapper bij The Loop, aan Newsbeat.

“Bij marihuana kun je ernaar kijken, je kunt eraan ruiken om te beslissen of het echte cannabis is of niet. Met deze sterk bewerkte vormen is dat helemaal geen optie.”

Wat is het verschil tussen cannabis en synthetische cannabinoïden?

Zowel cannabis als synthetische cannabinoïden – gewoonlijk Spice genoemd – zijn illegaal om in het VK te produceren, te distribueren of te verkopen. Sommige mensen kunnen echter wettelijk cannabis voorgeschreven krijgen door artsen in de gezondheidszorg voor verschillende medische aandoeningen.

Bezit kan leiden tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf of een onbeperkte boete (of beide), levering en productie kan leiden tot maximaal 14 jaar gevangenisstraf en een onbeperkte boete (of beide).De politie kan je ter plaatse een boete van £ 90 geven als je wordt betrapt met cannabis.

Het grote verschil is eigenlijk heel simpel. De ene wordt gekweekt en de andere wordt gemaakt in het laboratorium en heeft een compleet andere chemische structuur. Dus hoewel sommige effecten misschien bekend lijken, is het potentieel voor verschillende bijwerkingen heel anders.

Synthetische cannabinoïden kunnen hallucinaties, extreme paranoia en in de hoogste doseringen zelfs de dood veroorzaken. Synthetische cannabinoïden zoals Spice werden in 2015 illegaal gemaakt in het VK.

Levensgevaarlijke synthetische drugs

Cannabissnoep is razend populair waardoor drugsverkopers of runners vaak switchen van leverancier, omdat voorraden uitgeput raken. Daar wordt sterk misbruik van gemaakt. Er zijn vervuilde producten in omloop die voor de consument levensgevaarlijk zijn. Mensen weten niet wat ze nemen en lopen een groot risico op een overdosis.

Het is niet de eerste keer dat deze synthetische drugs in het nieuws zijn. In 2018 bleek een gevangene die stierf, nadat hij ineengezakt was aangetroffen in zijn cel in een gevangenis in Wales, Spice te hebben ingenomen. Twee middelbare scholieren in Noord-Ierland kregen vorig jaar een medische behandeling, nadat ze per ongeluk synthetische cannabis hadden geconsumeerd via een e-sigaret.

Uit de laatste beschikbare gegevens van het Office for National Statistics blijkt dat tussen 2018-2020 169 sterfgevallen zijn geregistreerd waarbij de doodsoorzaak verband houdt met “vergiftiging” door synthetische cannabinoïden. Dat is vergeleken met 60 doden in de drie jaar daarvoor.

Nieuwe cannabisproducten

“Het is niet nieuw”, zegt Guy. Maar nu landen over de hele wereld het recreatieve gebruik van marihuana hebben gelegaliseerd, is de markt uitgebreid en dat geldt ook voor de manier waarop mensen het willen consumeren. Alles, van verdampers, oliën en crèmes die je op je huid kunt smeren, tot snoepjes zijn populair geworden – vooral in de VS en Canada, waar het legaal is.

Alleen al de Canadese marihuanamarkt is ongeveer CAD $ 5 miljard (£ 3 miljard; $ 4 miljard) per jaar waard. Guy verwacht dat gebruikers synthetische gummy-producten via sociale media, face-to-face of online. “Het verkrijgen van drugs lijkt geen probleem te zijn voor de gebruikers. Ik zou verwachten dat synthetische producten door dezelfde leveringsnetwerken gebruiken”, vertelt hij aan Newsbeat.

“Als je echt van plan bent iets te nemen dat niet is getest en er aanzienlijke risico’s aan verbonden zijn, begin dan met een kleine hoeveelheid. Als je begint met één hele dosis, loop je het risico dat je teveel neemt. Wanneer het een synthetische cannabinoïde blijkt te zijn, is er kans op ernstige schade.

Lees meer op BBC.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter