skip to Main Content
Menu
Cannabis Social Clubs In Spanje Trekken Elk Jaar Miljoenen Toeristen Aan

Cannabis Social Clubs in Spanje trekken elk jaar miljoenen toeristen aan

Spread the love ✌🏼

Sommige mensen denken dat de Social Clubs het resultaat zijn van een juridische maas in de wet; anderen beweren dat het tolerante drugsbeleid van het land hun succes en uitbreiding mogelijk maakt. Hoe dan ook, Cannabis social clubs floreren in Spanje, omdat steeds meer inwoners en toeristen zich aangetrokken voelen tot de veilige omgeving die ze bieden.

Steeds vaker worden delen van Spanje – namelijk Catalonië – aangekondigd als het ‘nieuwe Amsterdam’ dankzij de populariteit van het gebied onder ‘canna-toeristen’ die vanuit de hele wereld komen.

De Spaanse cannabismarkt is inderdaad een grote. Volgens Canna Byte zijn er elk jaar vier miljoen lokale consumenten en ongeveer 6,5-12,5 miljoen mensen die tijd doorbrengen in het land om van cannabis te genieten. Hoewel de regering zich duidelijk bewust is van de situatie, hebben haar tolerante houding ten aanzien van drugs consumptie – met name cannabis – en een gebrek aan duidelijke regelgeving geleid tot meer twijfelachtige praktijken in sommige van deze clubs.

Hoewel cannabis in Spanje nog steeds illegaal is voor commerciële doeleinden, zijn persoonlijk gebruik en teelt gedecriminaliseerd. In wezen, zolang cannabisgebruik privé en discreet op privéterrein wordt gedaan, zal de politie niet de moeite nemen. Deze aanpak biedt echter een juridische maas in de wet, een grijs gebied interessant voor sommige bedrijven.

Met dank aan de bovengenoemde tolerante omgeving zijn er sinds 2001 ongeveer 400-500 Cannabis Social Clubs (CSC’s) in het land opgericht. Er wordt aangenomen dat ongeveer 200 van deze vestigingen zich in Catalonië bevinden, met de meerderheid in de regionale hoofdstad, Barcelona.

In deze clubs is de naam van het spel ‘gedeelde consumptie’.

De clubs verbouwen cannabis over het algemeen gezamenlijk en verdelen het vervolgens onder de betalende leden, terwijl ze een exclusieve sociale plek bieden om het product te consumeren en ervan te genieten. Leden betalen een contributie, variërend van ongeveer 20-50 euro per jaar. Leden betalen daarnaast ook voor de cannabis die ze consumeren.

De regels van de social cannabis clubs

Om te opereren moeten de clubs echter een vrij strikte richtlijn volgen. Op papier valt het verkopen of vervoeren van cannabis in Spanje nog steeds onder strafbare feiten die worden bestraft met 1-3 jaar gevangenisstraf.

Van de criteria waaraan deze clubs en bedrijven moeten voldoen, moeten CSC’s in de eerste plaats geregistreerd zijn bij een regionale vereniging. De aard van de Spaanse politiek maakt de wetgeving een beetje lastig omdat sommige delen van het land hun eigen regels hebben.

Misschien nog belangrijker is dat de clubs gesloten moeten zijn voor het publiek. Technisch gezien moeten nieuwe leden worden uitgenodigd door een reeds bestaand lid. Sommigen zeggen echter dat dit in de meeste clubs nauwelijks het geval is, omdat canna-toeristen massaal naar het land komen en vaak door hoge prijzen te betalen gewoon toegang kunnen krijgen.

De clubs moeten zonder winstoogmerk worden beheerd. Zoals we al zeiden, is het verkopen van cannabis illegaal. Aan de andere kant – en dit is waar het grijze juridische gebied is – is het verkopen van lidmaatschappen aan mensen niet tegen de wet.

De consumenten betalen dus voor de productie van cannabis, wat in de boeken als lidmaatschapsbijdrage wordt gezien.

De clubs moeten de hoeveelheid geconsumeerde cannabis beperken, omdat gevreesd wordt dat cannabis vanaf die sociale plaatsen de straat op kan. Daarom kan één persoon maar drie gram per dag consumeren – wat meer dan genoeg klinkt als het gaat om recreatief gebruik.

De toekomst

De CSCs-methode is een enorm succes en creëert een alternatieve optie voor cannabisgebruikers voor de commerciële ‘coffeeshops’ die synoniem zijn geworden met de stad Amsterdam in Nederland.

De clubs bieden hun leden ook een alternatief voor straat cannabis, waarvan de productiemethoden onbekend zijn. Daarom, in theorie, naarmate er meer clubs in het land opduiken, verliest de straathandel meer territorium en gewoonte.

Aan de andere kant moeten de CSC’s het juiste evenwicht vinden bij het beperken van de toegang tot cannabis als nieuwe klanten. Hoewel de toegangsbeperkingen blijven bestaan, hebben veel mensen geen andere keus dan illegale cannabis van lage kwaliteit te consumeren die wordt geleverd door niet-gereguleerde partijen.

In de toekomst kan de toegang tot Cannabis Social Clubs gemakkelijker worden gemaakt, waardoor meer mensen kunnen profiteren van veilige producten en omgevingen. Dit is echter onwaarschijnlijk totdat het Spaanse drugsbeleid verder wordt versoepeld.

CSC’s zouden ook goed nieuws kunnen zijn voor de Spaanse overheid, aangezien belastinginkomsten van deze bedrijven kunnen bijdragen aan de economie, die de afgelopen maanden hard is getroffen door de pandemie van het Coronavirus.

De cannabisindustrie en sociale clubs bieden werk aan duizenden en de trends laten zien dat het aantal groeit.

Andere Europese landen kijken toe. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk duiken Cannabis Social Clubs op, hoewel ze nog steeds illegaal zijn. Maar wie weet: de bewezen staat van dienst van Spanje zou kunnen leiden tot een uitbreiding na de Brexit.

Bronnen o.a. Canex (EN), La Vanguardia (EN), MarihuanaBarcelona (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top