Cannabisgebruik onder ouderen neemt toe, zegt deze studie

door drugsinc

Cannabisgebruik onder ouderen neemt toe, zegt deze studie

Verenigde Staten – De legalisatie van cannabis voor medische en recreatieve doeleinden heeft geleid tot een sterke interesse in het gebruik ervan om een verscheidenheid aan langdurige gezondheidsproblemen en symptomen te behandelen. Onder de nieuwe gebruikers: oudere volwassenen.

Het aandeel volwassenen van 65 jaar en ouder dat aangaf marihuana te gebruiken, steeg van 2,4% in 2015 tot 4,2% in 2018, volgens een studie die maandag werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine hebben gegevens geanalyseerd die zijn verzameld uit de 2015-2018 National Survey on Drug Use and Health, een nationaal representatief onderzoek onder niet-geïnstitutionaliseerde personen in de VS, en identificeerden een aantal sleutelgroepen onder oudere volwassenen met een duidelijke toename van het cannabisgebruik. Die groepen omvatten vrouwen, raciale en etnische minderheden, volwassenen met hogere gezinsinkomens, degenen die aangaven een behandeling voor geestelijke gezondheid te ontvangen en personen met diabetes.

Dramatische toename van het cannabisgebruik wekte in het algemeen de nieuwsgierigheid van onderzoekers en dwong hen om goed te kijken naar trends bij oudere volwassenen, ook al worden ze volgens Ken Han Han, co-auteur van het onderzoek, meestal niet geassocieerd met een hoog drugsgebruik.

“Cannabisgebruik was in het verleden erg gestigmatiseerd, maar nu hebben zijn er nieuwe wetten voor medisch gebruik van cannabis, dus mensen zijn benieuwd of het iets is dat kan worden gebruikt om hun chronische ziekte te behandelen,” zei Han.

Han zei dat het ook belangrijk is voor zorgverleners om op de hoogte te zijn van groeiend cannabisgebruik bij oudere volwassenen. Hoewel het mogelijk is dat cannabisgebruik gezondheidsvoordelen kan bieden, zijn oudere volwassenen bijzonder kwetsbaar voor de mogelijke bijwerkingen of andere nadelen.

“Als zorgverleners doen we het niet erg goed om oudere patiënten te screenen op middelengebruik. Dit is iets dat we meer moeten vragen aan de mensen waarbij we meer bereid moeten zijn om vragen te beantwoorden. “, zei Han.

Rosalie Liccardo Pacula, een gezondheidsbeleid- en rechtsexpert aan de Universiteit van Zuid-Californië, die niet betrokken was bij de studie, zei dat ze hoopte dat toekomstige onderzoeksinspanningen zich zouden richten op de mechanismen en redenen die de toename van het cannabisgebruik bij oudere volwassenen stimuleren.

“Ik zou beweren dat het mechanisme belangrijker is dan de bevinding dat cannabisgebruik is toegenomen”, zei ze. “Hebben mensen het al lang medisch gebruikt en zijn ze nu 65 jaar en ouder of zijn deze nieuwe mensen, 65 jaar en ouder, die nu pas bereid zijn cannabis te proberen?”

Er is beperkt wetenschappelijk bewijs over de potentiële voordelen en nadelen van cannabisgebruik. Hoewel de legalisatie van cannabis op het niveau van de overheid enkele beperkingen op onderzoek eenvoudiger heeft gemaakt, is er nog steeds een beperkt aanbod – en cannabisgebruik blijft illegaal op federaal niveau in de Verenigde Staten.

Experts zeggen dat het groeiende gebruik van cannabis door oudere volwassenen in de VS vraagt om meer rigoureus empirisch bewijs dat kan helpen de voordelen en potentiële nadelen te wegen.

Bronnen o.a. CNN (EN), Statnews (EN), TheVerge (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]