Cannabismisbruik grootste bedreiging voor de geestelijke gezondheid van jongeren in Ierland

door Team Inc.

2021-05-10-Cannabismisbruik grootste bedreiging voor de geestelijke gezondheid van jongeren in Ierland

Ziekenhuisopnames van jongeren met een cannabis gerelateerde diagnose zijn in een periode van 12 jaar verviervoudigd. In een nieuw rapport heeft het College of Psychiatrists of Ireland gewaarschuwd dat cannabis de grootste bedreiging vormt voor de geestelijke gezondheid van jonge mensen in Ierland van vandaag.

Ziekenhuisopnames van jongeren met een cannabisgerelateerde diagnose zijn in een periode van 12 jaar verviervoudigd. Een op de drie jongeren raakt verslaafd wanneer ze het wekelijks of vaker gebruiken.
Het College of Psychiatrists of Ireland zei dat cannabis met een hogere potentie door veel jongeren als onschadelijk werd gezien, maar ‘verwoestende effecten’ bleek te hebben.

Cannabismisbruik onder kinderen en jongeren

Uit het rapport blijkt dat 45.000 15- tot 34-jarigen in Ierland nu voldoen aan de criteria voor cannabisafhankelijkheid. Hierbij wordt gewaarschuwd dat psychiatrische diensten overspoeld kunnen raken door deze toename van cannabismisbruik onder jongeren.

Volgens het college waren er in 2019 877 opnames in medische ziekenhuizen in Ierland met een cannabis gerelateerde diagnose. Dit is vier keer zo hoog als in 2005. “Maar liefst een op de drie jonge mensen die wekelijks of vaker cannabis gebruiken, zal waarschijnlijk verslaafd raken”, zegt dr. Gerry McCarney, een consulent verslavingspsychiater voor kinderen en adolescenten.

De gemiddelde leeftijd voor kinderen die voor het eerst cannabis proberen, is 12-14 jaar en velen gaan het “bijna dagelijks” gebruiken. Dr. McCarney zei dat degenen die doorverwezen moesten worden naar de geestelijke gezondheidszorg gemiddeld tussen de 15 en 16 jaar oud waren. Hij zei dat sommige kinderen van acht jaar al bezig waren met de drug. Het jongste kind dat geestelijke gezondheidszorg nodig had was elf jaar.

“Hoe eerder je begint, hoe groter het potentiële risico”, zei hij. “Dit is een cruciale fase in het leven van jonge mensen, een tijd van leren en het openen van carrièremogelijkheden. Je krijgt die tijd niet meer terug als die verloren gaat door cannabismisbruik.” Geestelijke gezondheidsproblemen die verband houden met cannabisgebruik zijn onder meer psychose, depressie, angststoornissen en suïcidaal gedrag.

Lees meer op breakingnews.ie (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]