De Anglicaanse Kerk van Engeland ziet potentie in groen en wil in medische cannabis gaan investeren.

door drugsinc

De Anglicaanse Kerk van Engeland ziet potentie in groen en wil in medische cannabis gaan investeren.

De Church of England, de grootste en meest invloedrijke religieuze organisatie in Groot-Brittannië, kondigde deze week aan dat het een al lang bestaand verbod op medicinale cannabis opheft om te onderzoeken te gaan investeren in de snelgroeiende en potentieel ontzettend winstgevende industrie.

De kerkelijke commissarissen van de organisatie zijn verantwoordelijk voor het beheer van de £ 8,3 miljard aan vermogen van de kerk – een beleggingsportefeuille met onroerend goed, contanten en belangen in een verscheidenheid aan bedrijven die voldoen aan ‘ethische en verantwoorde’ criteria. Ondanks deze zelfopgelegde beperkingen zijn de commissarissen erin geslaagd om het fonds de afgelopen 30 jaar ieder jaar met 5% te laten groeien ten opzichte van het jaar ervoor.

Net als andere organisaties met op waarden gebaseerde beleggingsfondsen, heeft de kerk zich al lang verzet tegen belangen in zogenaamde ‘zonde aandelen’, waaronder alcohol- en tabaksfabrikanten. Wel toegestaan tot nu toe is het investeren in bedrijven die farmaceutische geneesmiddelen produceren en op de markt brengen.

In Groot-Brittannië omvat dit nu ook medicinale cannabis. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde artsen in staat om in de herfst van de vorige eeuw met het schrijven van recepten voor therapeutische cannabis te beginnen, hoewel de toegang voor de patiënt nog steeds grotendeels theoretisch is – de drug valt niet onder de National Health Service, wat betekent dat de illegale markt nog steeds de meest betaalbare toegangsmogelijk voor iedereen is – met uitzondering van de super-rijken.

Zoals de Financial Times voor het eerst meldden, zullen de kerkcommissarissen “voor de eerste keer” overwegen te investeren in bedrijven die alleen met medicinale cannabis te maken hebben.

“We maken een onderscheid tussen recreatieve cannabis en medicinale cannabis,” vertelde Edward Mason, de verantwoordelijke voor verantwoord beleggen van de kerk, aan de Financial Times. “We zijn er tevreden mee dat het wordt gebruikt voor de juiste medicinale doeleinden.”

Hoe zit dat met patiënten? De kerk zal ooit een “formele houding” uitspreken over medicinale cannabis “binnenkort”, aldus Mason.

Ondertussen kan de kerk door de beleidswijziging investeren in bedrijven zoals GW Pharmaceuticals in het Verenigd Koninkrijk, een lieveling van de wereld van cannabisinvesteringen en een verkoper van cannabis-afgeleide geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor gebruik in zowel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Het nieuwe beleid weerhoudt de kerk ervan om een belang te overwegen in bedrijven die zich ook voor een groot deel op de recreatieve marihuana richten, zoals Canopy Growth Corp., een beursgenoteerde Canadese cannabisreus die op zoek is naar een groter deel van de groeiende Europese markt. Volgens de Financial Times investeert de kerk niet in een bedrijf dat meer dan 10% van zijn inkomsten uit cannabisproducten voor recreatief gebruik haalt.

Naarmate de legale cannabismarkt in omvang groeit en wereldwijd blijft uitbreiden, wordt het een steeds aantrekkelijker doelwit voor reguliere beleggers, onder wie velen die zich in eerdere carrières tegen legalisatie hebben verzet. Voorbeeld zijn voormalig US-voorzitter van het Huis John Boehner, die nu multi-miljonair wordt als Acreage Holdings, een cannabisbedrijf waarvoor Boehner lid is van de Raad van Bestuur, wordt overgenomen door Canopy.

Volgens sommige schattingen is de wereldwijde cannabismarkt al meer dan $ 10 miljard waard – een cijfer dat mogelijk laag is, gelet op de meer dan $ 1,5 miljard aan marihuana die door volwassenen recreatief wordt gebruikt, dat vorig jaar alleen in Colorado werd verkocht.

De kerk moet nog specifieke investeringsdoelen publiekelijk identificeren en naar buiten bekend maken.

Lees meer op Leafly (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]