Canberra ketamine: nieuwe recreatieve drug ontdekt op testlocatie

door Team Inc.

drugs-ketamine-

Wetenschappers van de Australian National University hebben een mysterieuze nieuwe recreatieve drug ontdekt die ze nog niet eerder in Australië hebben gezien en die ze ‘CanKet’ hebben genoemd.

Een nieuwe recreatieve drug genaamd CanKet, vergelijkbaar met ketamine maar met onbekende bijwerkingen, is gevonden door wetenschappers op een testlocatie voor pillen in Australië.

Nieuwe drug gevonden in Canberra

CanTEST, een persoonlijke drugscontroledienst, werd in augustus gelanceerd in Canberra. Sindsdien hebben bijna 200 mensen hun recreatieve drugs binnengebracht voor analyse en advies op basis van de resultaten. Sommige mensen kiezen ervoor om hun drugs weg te gooien als de dienst ontdekt dat ze doorspekt zijn met schadelijke of onverwachte stoffen.

Een medewerker bij CanTEST, Associate Prof Malcolm McCleod, zei dat iemand een kleine plastic zak met kristallen en poeder had meegebracht. Hoewel het erg op ketamine leek was het dat niet. Ketamine is een krachtig verdovingsmiddel dat doorgaans wordt gesnoven of geïnjecteerd om een ​​high te geven, met vaak voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, hallucinatie, hoge bloeddruk en verwardheid.

“We hebben een aantal technieken ter plaatse om te testen op ketamine en we kunnen echt zeker zijn van de resultaten. Het was duidelijk dat dit geen ketamine was, maar wel een ketamine-achtige stof’, zegt McLeod van de Australian National University.

CanKet en nieuwe psychoactieve stoffen (NPS)

“Daarom hebben we het ‘CanKet’ genoemd, zoals in Canberra ketamine. Voor zover wij weten is dit de eerste detectie van een nieuwe drug door een drugscontroledienst waar ook ter wereld. Er is niets bekend over de klinische effecten op de consument, en omdat het iets nieuws is, dringen we aan op voorzichtigheid. Je kunt vrij kleine veranderingen aan een bepaalde drug aanbrengen en behoorlijk dramatische veranderingen in de effecten ervan zien.”

De teams van de Australian National University en CanTEST deelden hun bevindingen met ACT Health, evenals met het UN Office of Drug Control en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, dat deze stof ook nog nooit eerder had gezien.

Een woordvoerder van de Australian Criminal Intelligence Commission zei dat onbekende illegale stoffen, gezamenlijk bekend als ‘nieuwe psychoactieve stoffen‘ (NPS), een wereldwijd probleem zijn. Sommige stoffen zin potentieel dodelijk, ook in kleine doses. Vaak hebben gebruikers geen kennis van de precieze inhoud, wat altijd gevaarlijk is. De stoffen worden vaak geïmporteerd na aankopen via internet.

Testen voor volksgezondheid

MacLeod zei dat er meer onderzoek moet worden gedaan om CanKet, de effecten en waar het vandaan komt te begrijpen. “Mijn vermoeden is dat dit in het buitenland wordt geproduceerd in een rechtsgebied waar de wetten rond de productie van dergelijke chemicaliën nog niet verboden zijn.”

“Ik denk dat het belangrijk is dat we de gemeenschap veilig houden en dit toont de waarde aan van controlediensten. We zijn in staat geweest om een ​​nieuwe stof te vinden en mensen tijdig van informatie te voorzien, terwijl het bij overheidsinstanties en drugswetten even kan duren voordat ze up-to-date zijn.”

“Diensten als deze kunnen helpen om de potentiële schade van drugsgebruik te verminderen, en laat zien dat tests een waardevolle rol kunnen spelen bij het monitoren van de drugsmarkt.”

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]