Drugscriminaliteit kost de Nederlandse samenleving tussen de € 3,2 miljard en € 4,1 miljard per jaar

door Team Inc.

2021-09-26-Drugscriminaliteit kost de Nederlandse samenleving tussen de € 3,2 miljard en € 4,1 miljard per jaar

Dat blijkt uit een nieuw rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Justitie. Het rapport kijkt naar de kosten voor het rechtssysteem, maar ook naar de medische, sociale en economische kosten van drugscriminaliteit.

In totaal kost de bestrijding van illegale drugs de politie zo’n € 1,1 miljard tot € 1,6 miljard per jaar, terwijl rechtszaken en gevangenissen bijna een miljard meer aan de totale rekening toevoegen. Onderzoek wijst uit dat 20% van alle mensen die tijd in de gevangenis doorbrengen een link heeft met de drugshandel.

Miljarden naar drugscriminaliteit

Verslaving kost de samenleving nog eens € 250 miljoen per jaar, terwijl € 520 miljoen wordt besteed aan werkloosheid en andere uitkeringen voor mensen die vanwege hun drugsgebruik niet kunnen werken. Ook de economische aspecten zijn aanzienlijk, zo blijkt uit het rapport: banken besteden 550 miljoen euro aan het uitroeien van witwassen.

Nederland is de ideale locatie voor de internationale drugshandel. De regering heeft toegezegd 500 miljoen euro extra uit te geven om de impact van de georganiseerde misdaad aan te pakken, met name de infiltratie van drugsbendes in legitieme bedrijven en instellingen.

Lees meer op dutchnews.nl (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]