Drugsexperts zijn bang voor drugstoename onder jongeren na corona

door Team Inc.

2021-06-26-Drugsexperts-zijn-bang-voor-drugstoename-onder-jongeren-na -corona

Nu het vaccineren op volle snelheid is en de samenleving weer open gaat, staan jongeren te trappelen om weer volop te partyen. En terecht! Toch zijn er ook gevaren. Verslavingsexperts waarschuwen voor een drugsinhaalslag van jongeren, zo kopt het AD.

Niet alleen buitenlandse toeristen zijn soms onervaren gebruikers, die nog weleens de grens over gaan qua gebruik op Nederlandse festivals. Nu het nachtleven een tijd lang stil heeft gestaan, hunkert iedereen naar doorhalen in de discotheek of kroeg. De tolerantie is echter laag na de lockdown, dus zullen veel mensen weer moeten wennen aan grote hoeveelheden alcohol of drugs. “Hierdoor lopen ze het risico dat ze te veel gebruiken. Dit vergroot de kans op angst- of paniekaanvallen en irritatie of agressie”, waarschuwt verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. Een speciale campagne moet de jeugd op de gevaren wijzen.

Jetzt geht’s los

Ruben van Beek van Trimbos geeft aan dat het nachtleven weer overweldigend kan zijn voor sommigen. Zeker nu de meeste mensen het ruim een jaar zonder uitgaan hebben moeten stellen. Niet dat er sprake was van geheelonthouding tijdens de lockdown, maar het gebruik is niet te vergelijken met het binge drinken en drugsgebruik in het nachtleven. Dit gecombineerd met de opkomst van psychedelica als truffels en lsd en drugs als 3-mmc en cocaïne onder jongeren kan leiden tot meer incidenten en verslaving. Drugs die bij overmatig gebruik en te hoge dosis levensgevaarlijk kunnen zijn.

Bad trip

En dan nog het effect van een bad trip. Er zijn veel mensen getroffen door de effecten van de lockdown. Wanneer zij drugs gebruiken kan het totaal verkeerd uitpakken. Depressieve gevoelens en drugsgebruik zijn geen goede combinatie. Bovendien beleven veel mensen thuis met bekenden en een goede vibe een andere trip dan in een overvolle discotheek met lichtflitsen, harde muziek en veel prikkels. Experts roepen het nachtleven op kritisch te kijken naar overmatig gebruik. Niet alleen door te controleren, maar ook door chill-out ruimtes te creëren voor het uitgaanspubliek.

Lees meer op AD.nl

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]