Duurzaam bouwen: hennep ingezaaid op landbouwgrond

door Team Inc.

hennep-plant-duurzaam

Een mooie ontwikkeling! Vandaag is voor het eerst hennep ingezaaid op landbouwgrond. Mechelen heeft toestemming gegeven om hennep te verbouwen op een veld in Leest. Het staat te boek als een enorm duurzaam bouwmateriaal. Bovendien is bijna alles van de plant te gebruiken.

Hennep wordt gebruikt voor isolatie, panelen, paaltjes, hekken, olie en nog veel meer. De kwaliteit is vaak beter dan van andere materialen en de plant groeit extreem snel. Vandaag werd er gezaaid en in september worden planten van meer dan drie meter hoog geoogst. De plant haalt net als een boom CO2 uit de lucht, maar groeit vele malen sneller. Nu de landbouw onder grote druk staat, kan dit wellicht een toekomstig verdienmodel zijn voor boeren.

Hennep als eeuwenoude bouwstof

Het is niet te geloven, maar hennep werd eeuwen geleden al gebruikt als bouwmateriaal. Duizenden jaren geleden gebruikten de Romeinen kalkhennep om de hitte buiten hun villa’s te houden. Hittestress is ook vandaag de dag weer een ‘hot item’. Dus wellicht kunnen we de plant ook in de huidige woningen weer goed gebruiken. In de jaren ’30 stond Vlaanderen er vol mee. Door een verbod werd de plant echter vervangen door uitgestrekte maisvelden.

De Cannabis Sativa uit Leest wordt gebruikt om straatmeubilair van te maken. Daarvoor wordt samengewerkt met een bedrijf uit Lokeren, dat haar meubilair nu maakt van tropisch hardhout. Wat een enorme groene stap: van tropisch hardhout van ver weg naar een lokaal geteelde, duurzame grondstof.

Bron: vrt.be (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]