Ecuador is verslaafd aan gevaarlijke drugs

door Team Inc.

ecuador-drugshub

Kartels in Ecuador maken drugs op maakt om hun winstgevendheid te maximaliseren. Mensen die het minst te besteden hebben worden gezien als kortermijncliënten en krijgen de meest dodelijke drugscocktails.

De recente moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio vestigde de aandacht op het toenemende geweld in Ecuador als gevolg van de drugshandel. Ecuador grenst aan Colombia en Peru, de grootste cocaïneproducenten ter wereld, en is nu een knooppunt voor de mondiale drugshandel – en de meest wanhopige en verslaafde mensen betalen de prijs. De vermoorde Ecuadoraanse presidentskandidaat werd bedreigd door drugskartels omdat hij zich uitsprak tegen de georganiseerde misdaad. Ecuador is een knooppunt geworden voor de mondiale drugshandel, en de verslavingscijfers in het hele land stijgen enorm.

Hulp voor drugsverslaafden

In Puyo is een centrum dat jongeren met een verslaving helpt. Een van de weinige overheidsinstellingen die dit doet in het land. Tieners spelen hier games en sporten om hun sociale vaardigheden en gedrag te verbeteren. Het centrum beschikt over 42 bedden met aparte vleugels voor de behandeling van jongens en mannen. Sommige tieners, velen uit inheemse gemeenschappen, zijn daar op bevel van de rechtbank geplaatst. Velen sloten zich aan bij bendes om aan gewelddadige families te ontsnappen en ontdekten dat cocaïne, marihuana en pillen gemakkelijk te verkrijgen waren. Uit een onderzoek uit 2016 onder middelbare scholieren bleek dat 12% de afgelopen twaalf maanden illegale middelen had gebruikt.

Volwassenen in het centrum krijgen een beroepsopleiding om hen te helpen re-integreren op de arbeidsmarkt. Kunst wordt gebruikt om hen te helpen hun emoties te uiten en effectiever te communiceren. Patiënten krijgen regelmatig groepstherapie en één-op-één sessies met een psycholoog. Familieleden worden aangemoedigd hierbij aanwezig te zijn. Ongeveer de helft van alle patiënten vervalt binnen 30 dagen na het verlaten van een behandelcentrum in hetzelfde gedrag, en meer dan driekwart binnen het eerste jaar.

Het is niet de drugs die hen doodt maar de chronische achteruitgang in gezondheid. De meeste mensen zijn ondervoed en dakloos. Het middel dat het meest gebruikt wordt, wordt verkocht onder de naam ‘H’: een wit poeder op basis van heroïne dat slechts één dollar per gram kost. Sommige straatdrugs blijken rattengif, cement of ongebluste kalk te bevatten. Guayaquil is het centrum van de drugshandel in Ecuador. Mensen die drugsgebruikers helpen worden vaak bedreigd door de kartels.

Drugstransport naar Europa

Niet alleen in het land zelf is gebruik een groot probleem. Ecuador is dé nieuwe hub als het gaat om cocaïnetransport naar Europa. Mexicaanse kartels en Albanese drugshandelaren trekken in Ecuador aan de touwtjes en laten lokale bendes een keiharde strijd voeren over de exportroutes. Ecuadoraanse havens hebben nauwelijks scanners en personeel om de uitvoer te controleren. Ook corruptie in het land is een probleem.

Dit najaar stuurt de Nederlandse douane een delegatie naar Ecuador om over de operationele details van samenwerking te praten. In Brazilië, Curaçao en Panama heeft de douane al mensen zitten. Binnenkort gaat er ook iemand naar Suriname. Het uiteindelijk doel is dat de Nederlandse douane in heel Latijns-Amerika een netwerk van douanemensen heeft, waarmee we kunnen samenwerken. Om daar de ogen en oren te zijn en te kijken wat we kunnen tegenhouden.

Bron o.a.: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]