Macron begint presidentiële campagne met belofte om drugs in Frankrijk aan te pakken

door drugsinc

Macron begint presidentiële campagne met belofte om drugs in Frankrijk aan te pakken

De zittende Franse president heeft zijn campagne gelanceerd door een van de gevaarlijkste gemeentes van het land te bezoeken om harde maatregelen te beloven tegen bendes die zich met drugs bezighouden.

Emmanuel Macron, die sinds 2017 aan de macht is, wil serieus aan de slag met het aanpakken van bende moorden en drugshandel – en om te laten zien hoe vastberaden hij is, koos hij ervoor om Marseille te bezoeken, waar dit jaar al 11 drugsgerelateerde moorden werden gemeld .

Terwijl de heer Macron tegen drugs is, is de Franse president bekritiseerd vanwege het gebrek aan focus op het stoppen van de oorlog rondom drugs op straat. Een oplossing die genoemd wordt zou een overzicht geven over het drugsbeleid van het land, te beginnen met cannabis.

Franse volk lijkt klaar voor legale cannabismarkt. En Macron?

Onderzoek heeft al meerdere keren uitgewezen dat de overgrote meerderheid van Frankrijk een legale cannabismarkt wil, wat ertoe kan leiden dat mensen zich afkeren van gewelddadige drugsbendes.

Cannabisadvocaat Frans parlementslid François-Michel Lambert, de afgevaardigde van LEF, haalde de krantenkoppen toen hij een cannabisjoint omhoog hield in de Franse Assemblee.

Hij zei daarbij: “Legalisering, gecontroleerd door de staat, zou het mogelijk maken, naast het garanderen van de consument van gecontroleerde producten, om de handel op te drogen en zou daarbij belastinginkomsten en banen creëren. Het zou gepaard kunnen gaan met een echt preventiebeleid gericht op jongeren om consumptie en risico’s te verminderen.

“Ik zou me zorgen kunnen maken over het promoten van de legalisering van cannabis. Alleen al het opsteken van een joint kan ook een schandaal veroorzaken.”

Hij geeft in een interview aan dat Frankrijk in een impasse raakt tegen Europa, dat in meerdere landen zijn wetgeving met betrekking tot cannabis flexibeler aan het maken is.

Over de huidige aanpak van drug en het cannabisbeleid in Frankrijk zegt hij:

“Onze ordekrachten besteden duizenden uren per jaar aan het leegpompen van de oceaan met een theelepel, zonder resultaat. De cannabisconsumptie blijft toenemen met oncontroleerbare producten, vaak versneden en zwaar beladen met THC, zonder enig passend volksgezondheidsbeleid.”

Hoewel de bendeoorlogen in de Franse straten niet alleen over cannabis gaan – aangezien andere drugs wellicht waardevoller zijn voor organisaties op de zwarte markt – als Emmanuel Macron de drugsproblemen van zijn land echt wil aanpakken, zou het veranderen van het cannabisbeleid een goede eerste kunnen zijn stap.

De verandering zou vijf miljoen mensen helpen, misschien zelfs meer. Alleen door Marseille te bezoeken om afgeschilderd te worden als een sterke leider, zal de puzzel niet worden opgelost – acties en daadkracht natuurlijk wel.

Bronnen o.a. Canex (EN), France (EN), Reuters (EN), TheTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]