Met fentanyl vervuilde drugs gevonden in Amerika

door Team Inc.

2021-04-03-Met fentanyl vervuilde drugs gevonden in Amerika

Fentanyl is een krachtig medicijn dat veel misbruikt wordt in Amerika. Volgens het National Institute on Drug Abuse is fentanyl een “krachtig synthetisch opioïde analgeticum dat vergelijkbaar is met morfine, maar 50 tot 100 keer krachtiger is. Het wordt doorgaans gebruikt om patiënten met ernstige pijn te behandelen of om pijn na een operatie te behandelen. Het middel dook onlangs op in vervuilde XTC-pillen in Houston.

De autoriteiten in Houston hebben donderdag gewaarschuwd dat ze ecstasypillen hebben getest die fentanyl bevatten, een krachtige opioïde die de afgelopen jaren gezorgd heeft voor een golf van overdoses en sterfgevallen. Terwijl analisten van het Houston Forensic Science Center (HFSC) eerder zeiden dat ze het medicijn in nepgeneesmiddelen en poeders hadden gevonden, was de aankondiging van donderdag de eerste keer dat ze het ontdekten in pillen die op de markt worden gebracht als ecstasy of andere soortgelijke illegale drugs. Afgelopen jaar stierven ongeveer 80.000 aan een overdosis drugs, zei HFSC-president Dr. Peter Stout.

De markt voor illegaal vervaardigde fentanyl blijft veranderen en de drug kan worden gevonden in combinatie met heroïne, namaakpillen en cocaïne. Tegenwoordig is geen enkele drug in de straten van Amerika wat het lijkt. Slechts 2 milligram fentanyl kan een dodelijke dosis zijn. Als een drugshandelaar slechts 1 kilo fentanyl heeft, kan dat neerkomen op 500.000 dodelijke doses.

China hofleverancier van dodelijke drugsgrondstoffen

Fentanyl is een zeer verslavend en levensgevaarlijk middel dat in 1959 en jaren ’60 werd geïntroduceerd als intraveneus anestheticum. Miljoenen Amerikanen vechten tegen een verslavingsstoornis. Veel opioïden zijn extreem verslavend. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie uit 2018 wordt China gezien als een van ’s werelds topproducenten van de precursorchemicaliën die worden gebruikt om methamfetamine en fentanyl te produceren. Ook is het land hofleverancier van chemicaliën die worden gebruikt om heroïne en cocaïne te verwerken. Er zijn ongeveer 160.000 chemische bedrijven in China.

Afzetgebieden van drugchemicaliën

De belangrijkste afzetgebieden voor de chemicaliën die de grondstoffen vormen voor drugs zijn: Zuidwest-Azië voor de productie van opium en heroïne, Zuidoost-Azië voor de productie van opium, heroïne en methamfetamine en Latijns-Amerika voor de productie van cocaïne, methamfetamine en heroïne. Een aanzienlijke hoeveelheid wordt verscheept voor de productie van meth, heroïne en fentanyl wordt verscheept naar de drugskartels Midden-Amerika.
PMK, een olie die qua chemische structuur op MDMA lijkt, vormt de grondstof voor ecstasy. De grondstof BMK (fenylaceton) wordt gekookt om amfetamine-olie van te maken. Hierbij worden mierenzuur en andere chemicaliën gebruikt. Deze chemicaliën komen ook vanuit China naar Nederland en daar omgezet naar speed en ecstasy om de drugs vervolgens verder te verspreiden binnen Europa.

Drugskartels spelen in op opioïde verslaving

Volgens een nationale drugevaluatie uit 2020 van de Drug Enforcement Administration hebben Mexicaanse kartels geprobeerd te profiteren van de opioïdecrisis in de VS door een vloedgolf van neppe opioïde pillen, doorspekt met fentanyl, te produceren. Deze pillen zijn vrijwel niet te onderscheiden van legitieme opioïde pillen op recept. Om dit tegen te gaan, oefende de DEA haar bevoegdheid onder de Controlled Substances Act uit om te proberen nieuwe stoffen die in de VS worden geïntroduceerd drastisch te verminderen. Met strengere controles hoopt de DEA drugsorganisaties te ontmoedigen om nieuwe stoffen af te zetten.

De fentanyl-epidemie heeft de hele Amerikaanse samenleving getroffen. De Centers for Disease Control and Prevention schatten dat tussen mei 2019 en mei 2020 meer dan 81.000 sterfgevallen door overdosis drugs hebben plaatsgevonden, het hoogste aantal ooit geregistreerd in een periode van 12 maanden. Synthetische opioïden (voornamelijk illegaal vervaardigd fentanyl) lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de toename van het aantal sterfgevallen door overdoses.

Lees meer op houstonchronicle.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]