Home Aandelen & financieel Gaat de cannabismarkt naar de knoppen?

Gaat de cannabismarkt naar de knoppen?

door Ties Inc.

2022-05-23-Gaat de cannabismarkt naar de knoppen?

Is de bubbel geëxplodeerd? De voorraden zijn gedaald, de fondsen drogen op en de balansen zijn rommelig. Het vermogen dat wordt beheerd door cannabisfondsen is in twaalf maanden tijd met 45 procent gedaald. Ze hebben naar verluidt $ 2,6 miljard verloren van $ 4,6 miljard het voorgaande jaar.

Beleggers wijten dit aan verschillende factoren. Ten eerste zijn er de herhaalde mislukte pogingen om de federale legalisatiewetgeving in de Verenigde Staten aan te nemen. Maar ook fondsen gericht op legale cannabismarkten zijn gedaald. Uit gegevens blijkt dat 23 ETF-fondsen in 12 maanden tijd tussen 44,2% en 72% hebben verloren.

Ook beleggers zien de instroom opdrogen. In de eerste drie maanden van 2022 investeerden ze $ 95,6 miljoen in cannabisfondsen, vergeleken met $ 1,7 miljard het jaar ervoor. De activiteit van vorig jaar had echter meer te maken met nieuwe noteringen op de London Stock Exchange. In de eerste vijf maanden van 2021 verdubbelden Oxford Cannabinoid Technologies, Kanabo Group en MGC Pharmaceuticals de omvang van de cannabismarkt.

Aandelen sterk gedaald

De aandelen in deze groepen, net als de rest van de sector, zijn met 60% en 80% gedaald. Canadese LPs hebben het iets beter gedaan. Aurora Cannabis is met 57% gedaald, Canopy Growth is met 74% gedaald en Tilray is met 68% gedaald.
Aan het einde van 2020 namen de cannabisfondsen toe toen mediaconglomeraten Joe Biden uitriepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De fondsen stegen verder toen investeerders aannamen dat de Democraten de legalisatie van marihuana een topprioriteit zouden maken. Ook het vergemakkelijken van de toegang van cannabisbedrijven in de VS tot de banksector zal aan een stijging bijdragen.

“Iedereen kijkt daar nu naar”, zegt Nawan Butt, manager van de Medical Cannabis and Wellness ETF. “Als de SAFE Act wordt aangenomen, kunnen financiële instellingen de sector gaan helpen. Dit betekent dat deelnemers uit de industrie betere toegang krijgen tot financiering en betere toegang tot financiële diensten. Bovendien zullen we eindelijk investeerders in deze markt hebben die niet bang zijn om te worden vervolgd volgens federale wetten voor het aanhouden van marihuana aandelen.”

Concurrentie van illegale markten en hogere kosten ondernemers

Volgens cijfers van Morningstar is Global X de slechtst presterende cannabis-ETF. Alec Lucas, onderzoeksanalist bij Global X, beschuldigde consumenten van het kopen van goedkope cannabisproducten die vaak afkomstig zijn van illegale markten. Dat heeft bijgedragen aan het vertragen van de verkoop in veel staten. “Canadese bedrijven zijn er niet in geslaagd de prijzen te verhogen om concurrerend te blijven met illegale markten, wat heeft geleid tot tegenvallende inkomsten.”

Bovendien zijn de ethanolprijzen met 35% gestegen en dit heeft gevolgen voor ondernemers die ethanol gebruiken als oplosmiddel voor cannabisderivaten. Hogere gasprijzen belasten ook de marges voor bezorgdiensten voor cannabis, inclusief groothandel.

Stijgende rente gevaar voor cannabisbubbel

De cannabisbubbel kan exploderen nu de rentes stijgen. Centrale banken over de hele wereld proberen de rentetarieven te verhogen nadat ze deze meer dan twintig jaar dicht bij nul hebben gehouden. Veel economen suggereren dat deze manipulatie van rentetarieven werkt als een onnatuurlijke prijscontrole op de geldhoeveelheid. Het resultaat is een kapitaalmarkt die zich losmaakt van de vraag van de consument.

Met andere woorden, de marktrente weerspiegelt normaalgesproken de vraag van de consument en de relatieve schaarste aan kapitaal. Een centrale bank die de rente verlaagt tot onder de marktrente, schept een illusie van meer welvaart en daarmee van de middelen om lange termijn projecten te realiseren. Banken en regeringen kunnen Covid of de Russen de schuld geven van de verstoringen van de toeleveringsketen, maar er zijn aanwijzingen dat het monetaire beleid de grote boosdoener is.

Grote wietproducenten hebben een negatieve cashflow en hebben moeite om te concurreren met de illegale markt en kleinere ambachtelijke producenten. Ondanks hun populariteit in de financiële wereld, zijn de fundamenten er niet om hun bedrijfsmodel te ondersteunen. Grote producenten die faciliteiten sluiten en werknemers ontslaan, wordt het elke dag duidelijker dat de cannabisbubbel is geknald.

Bron: cannabislifenetwork.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter