Hoe lang duren de effecten van cannabis?

door Team Inc.

2022-10-15-Hoe lang duren de effecten van cannabis?

Met de decriminalisering van cannabis komt er een lijst met vragen en zorgen over het medicinaal en recreatief gebruik – inclusief het uitzoeken hoe lang de effecten van de drug daadwerkelijk aanhouden.

Een meta-analyse van 80 papers die vorig jaar werden gepubliceerd liet zien – afhankelijk van factoren als de sterkte van de cannabis en hoe het wordt geconsumeerd – dat marihuana tussen de drie en tien uur van invloed kan zijn op gebruikers. Deze informatie kan helpen bij het verstrekken van advies aan patiënten en het uitvoeren van bepaalde activiteiten na het gebruik van cannabis.

“THC kan weken na cannabisgebruik in het lichaam worden gedetecteerd, terwijl het duidelijk is dat de invloed veel korter duurt”, legde psychofarmacoloog Lain McGregor van de University of Sydney (USYD) in Australië in 2021 uit. “Daar moeten de wettelijke kaders ook op worden aangepast. Vervolging alleen op basis van de aanwezigheid van thc in bloed of speeksel is kennelijk onterecht.”

Prestaties na cannabisgebruik

Van de 80 papers bestudeerde het team 1.534 “prestatie-uitkomsten” van mensen die wiet hadden gebruikt. Bijvoorbeeld hoe mensen presteerden tijdens het autorijden of vergelijkbare cognitieve taken in verschillende stadia na het innemen van cannabis. Hoe lang de effecten duurde, was afhankelijk van drie belangrijke factoren: hoe sterk de dosis THC is, of de marihuana is ingeademd of oraal is ingenomen in de vorm van voedsel, capsules of druppel en of de persoon een occasionele of regelmatige gebruiker was.

“Onze analyse geeft aan dat effecten tot 10 uur kan duren als hoge doses THC oraal worden geconsumeerd. Een meer typische duur is echter vier uur, wanneer lagere doses THC worden geconsumeerd via roken of verdampen en eenvoudiger taken worden uitgevoerd’, zei McCartney. “Deze beperking kan oplopen tot zes of zeven uur als hogere doses THC worden ingeademd en complexe taken, zoals autorijden, worden beoordeeld.”

Invloed van gebruikers op rijgedrag

Interessant is dat regelmatige gebruikers een tolerantie kunnen opbouwen en beter presteren op cognitieve taken dan occasionele gebruikers na dezelfde hoeveelheid te hebben geconsumeerd. Het is daarom niet eenvoudig om te voorspellen hoeveel cannabis een regelmatige gebruiker zal schaden, of voor hoe lang, aangezien ze hogere doses kunnen nemen om hetzelfde niveau van intoxicatie te bereiken als een occasionele gebruiker.

“We ontdekten dat een beperking veel voorspelbaarder is bij occasionele cannabisgebruikers dan bij reguliere cannabisgebruikers”, legt gedragsfarmacoloog Thomas Arkell uit. “Zware gebruikers vertonen een aanzienlijke tolerantie voor de effecten van cannabis op de rijvaardigheid en het cognitief functioneren, terwijl mensen doorgaans enige beperking vertonen.”

De bevindingen suggereren dat de meeste rijvaardigheden binnen vijf uur na het inhaleren van cannabis kunnen terugkeren, hoewel deze tijd kan variëren. Er zal meer onderzoek moeten worden gedaan naar deze tijdsintervallen voor reguliere gebruikers om de effecten van THC over de hele linie beter te karakteriseren. Zodra dit is gebeurd, kan de informatie de wetgeving begeleiden, aldus de onderzoekers.

“Wetten moeten gaan over veiligheid op de weg, niet over willekeurige straffen”, zei McGregor. Aangezien cannabis in een toenemend aantal rechtsgebieden legaal is, hebben we een op feiten gebaseerde benadering van de rijwetten nodig.”

Bron: sciencealert.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]