Hoeveel sterker is de huidige cannabis?

door Team Inc.

cannabis-teelt

Wiet wordt al eeuwen gebruikt, maar de THC is steeds krachtiger geworden. Grotendeels als gevolg van het feit dat veel kwekers voor deze soorten kiezen. Wiet is niet meer zo als vroeger.

Dit maakt dat de psychoactieve effecten van cannabis ook groter zijn geworden en daarmee de schadelijke bijwerkingen. Dit samen met de grotere acceptatie wereldwijd en de legalisatie in steeds meer landen kan leiden tot grotere problematiek.

Vertienvoudiging van THC

Er zijn wat onderzoeken beschikbaar die suggereren dat cannabis steeds sterker is geworden. In de VS komt een deel van deze gegevens voort uit het Potency Monitoring Program, een project onder leiding van het National Institute on Drug Abuse en uitgevoerd aan de Universiteit van Mississippi. De gegevens laten een duidelijke trend zien: de afgelopen vijftig jaar is de gemiddelde hoeveelheid tetrahydrocannabinol (THC) in cannabis – het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de plant – meer dan vertienvoudigd.

De opleving beperkt zich niet tot de VS. Uit een ander onderzoek (2020) blijkt dat ook de potentie van wiet steeg in andere landen. In Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Nieuw-Zeeland stegen de gemiddelde THC-concentraties tussen 1970 en 2017 elk jaar met 0,29 procent. Door de jaren heen hebben kwekers steeds geavanceerdere kweektechnieken toegepast, waardoor ze krachtigere soorten konden selecteren.

Neem bijvoorbeeld zaadloze cannabis, ook wel sinsemilla genoemd. Deze ongepollineerde vrouwelijke planten worden gekweekt omdat hun toppen en bloemen veel THC-rijke hars bevatten. Zaadloze cannabis kan twee keer zoveel bevatten als de reguliere gezaaide variant.

Cannabisconsumptie

Nog een andere factor die een rol speelt, is dat de manier waarop we cannabis consumeren aan het veranderen is. Neem bijvoorbeeld edibles, vapes en andere producten. Deze zijn vaak veel eenvoudiger vol te stoppen met THC. De concentraten hebben vaak een heel hoog gehalte van dit psychoactieve bestanddeel. Dit zorgt ervoor dat mensen producten to zicht nemen met veel hogere THC-niveaus. Dit kan leiden tot een hoger risico op vervelende bijwerkingen als braken, paranoia of hartritmestoornissen.

Bron: Newscientist.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]