Italië staat 4 zelfgekweekte cannabisplanten toe

door drugsinc

Italië staat 4 zelfgekweekte cannabisplanten toe

Italië staat de kleinschalige teelt van maximaal 4 zelfgekweekte cannabisplanten thuis toe, nadat woensdag een hervorming was goedgekeurd door de justitiecommissie van de Tweede Kamer.

De president Mario Perantoni kondigde aan dat “de teelt van niet meer dan 4 ‘vrouwelijke’ planten thuis is gedecriminaliseerd”, maar dat de straffen voor het verhandelen en distribueren van cannabis zouden toenemen van zes tot tien jaar.

De stemming, hoewel bemoedigend, moet nog worden geratificeerd in afwachting van amendementen en besproken in de Eerste Kamer voordat ze wordt afgerond en in de wet wordt vastgelegd. Italië heeft al een vrij ontspannen publieke benadering van cannabis, waardoor de verkoop van ‘cannabis light’ mogelijk is. Deze cannabissoorten met een hoog CBD-gehalte die minder dan 0,6% THC bevatten, worden door het hele land verkocht in winkels in apotheekstijl.

Een studie uit 2019 door de Universiteit van Magna Graecia, Université Catholique de Louvain en de Erasmus School of Economics toonde aan dat de politie-confiscatie van illegale marihuana afnam met de verspreiding van “cannabis light”, samen met een vermindering van arrestaties voor drugsgerelateerde misdrijven.

Het toestaan van zelfgekweekte cannabisplanten moet drugscriminaliteit in Italië verminderen
Het toestaan van zelfgekweekte cannabisplanten moet drugscriminaliteit in Italië verminderen (afb.)

De studie suggereerde dat deze groeiende legale markt naar schatting 90-170 miljoen euro per jaar uit de handen van georganiseerde criminele bendes weghaalde. Het toestaan van kleinschalige thuisteelt van cannabis zou de proliferatie van door criminelen geleverde cannabis verder verminderen en burgers van het land toegang geven tot cannabis zonder angst voor vervolging.

Bronnen o.a. ANSA (IT), DailyMail (EN), Independent (EN), Leafie (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]