skip to Main Content
Menu
Kan Cannabis Het Kapitalisme Opnieuw Definiëren?

Kan cannabis het kapitalisme opnieuw definiëren?

Spread the love ✌🏼

De opkomende cannabis industrie heeft het potentieel om waarden boven de winst te stellen.

Binnen een paar jaar is de relatief ondergrondse cannabisindustrie een belangrijke economische speler geworden. Naarmate de wereldwijde vraag naar cannabisproducten mainstream wordt en het teelt-, productie- en distributieproces steeds bedrijfsmatiger wordt aangepakt, biedt deze de steeds meer opkomende zakelijke sector een unieke kans: vooroplopen in het moderne kapitalisme met een bewuste focus op waardecreatie boven winst genereren.

Bewust kapitalisme

Terwijl het traditionele kapitalisme zich richtte op privé- of bedrijfseigendom van kapitaalgoederen met het oog op winst, hebben veel van de meest succesvolle en maatschappelijk verantwoorde bedrijven van vandaag, zoals Whole Foods, nieuwe normen vastgesteld voor grote bedrijven waarvan aandeelhouders, partners en werknemers profiteren, terwijl ook het bevorderen van een meer bewuste balans tussen bedrijfseconomie en het creëren van producten die liefde en loyaliteit van consumenten opleveren.

Het zogenaamde “Bewust Kapitalisme” ondersteunt het idee dat grote bedrijven een positieve impact hebben op de wereld en het welzijn van de consument. Het stimuleert zakelijke ambities naar een hoger doel door financiële, sociale, culturele en ecologische voordelen voor alle belanghebbenden te creëren – een veel passender economisch model voor de vrijgevochten cannabisindustrie dan het harde kapitalisme.

Whole Foods mede-oprichter John Mackey werd bekritiseerd toen zijn bedrijf werd gekocht door Amazon; dat wordt beschouwd als een van de echte voorbeelden van hedendaags kapitalisme in actie. Maar Mackey blijft, samen met vele populaire bedrijfsmerken zoals The Container Store, Starbucks, Trader Joe’s en Patagonië, vasthouden aan het idee dat grote bedrijven nog steeds waarde kunnen bieden zonder winst te maken.

Onlangs heeft een aantal CEO’s bij bedrijven zoals Apple, Pepsi en Wal-Mart een verklaring uitgegeven waarin wordt opgeroepen tot een “economie die iedereen promoot” en niet alleen aandeelhouders.

Omdat cannabisondernemers hun rol in deze opkomende industrie definiëren, kunnen ook zij een cruciale rol spelen bij het vormgeven van een zakelijk raamwerk waarvan zowel mensen, het milieu als het nettoresultaat profiteren.

Op deze manier daagt cannabis de principes van het kapitalisme niet uit, het creëert een kans voor het kapitalisme om te evolueren.

Sociale gelijkheid en legalisatie

Nu cannabis in 11 staten in Amerika legaal is voor gebruik door volwassenen en gelegaliseerde medicinale marihuana daar beschikbaar is in 33 staten, geloven veel cannabisleiders dat er kansen moeten zijn voor iedereen in dit nieuwe tijdperk van legalisatie en robuuste economie.

Hoe we welvaart voor iedereen creëren, is misschien onze grootste uitdaging. Het is de taak van de huidige cannabisbedrijven om manieren te vinden om samen met de overheid en het leiderschap van de overheid samen te werken aan inspanningen voor sociale rechtvaardigheid.

Dit betekent niet alleen focussen op federale legalisatie, maar helpen bij het creëren van alomvattende wetgeving die diversiteit en sociale verantwoordelijkheid aanpakt, vooral voor minderheidsgemeenschappen die door de jaren heen het hardst zijn getroffen door wetshandhaving voor marihuana.

De stad Los Angeles heeft onlangs een Social Equity-programma uitgerold dat de verwerking van applicaties en ondersteuning biedt aan gemeenschappen die het zwaarst worden getroffen door het verbod. En wetgevers in de staat New York eisen dat onderwijs, ondersteuning van bedrijven en initiatieven voor sociale gelijkheid worden opgenomen in de cannabiswetgeving om ervoor te zorgen dat de legalisatiebeweging iedereen omvat, en dat rijkdom en kansen door iedereen worden gedeeld, niet alleen door de bevoorrechte enkelingen.

De verantwoordelijkheid ligt bij ons

Het toekomstige potentieel voor de cannabismarkt is niets minder dan verbluffend. Wall Street-investeringsbank Jeffries schat dat de wereldwijde cannabismarkt in 2029 $ 50 miljard zal bereiken, en mogelijk een piek van $ 130 miljard aan jaarlijkse inkomsten kan bereiken. En financiële dienstverlener Cowen verwacht dat de bruto jaaromzet van de cannabisindustrie tegen 2030 blijft stijgen naar $ 75 miljard.

Alleen al in de staat Californië, met 40 miljoen mensen of meer, steeg de verkoop van cannabis in 2018 naar $ 2,5 miljard, met voorspellingen die naar verwachting in 2026 $ 25 miljard zullen bereiken of overschrijden. De opening van recreatieve apotheken in januari 2018 heeft de pool van legale marihuanagebruikers verhoogt van 17 miljoen tot 47 miljoen.

Het lijdt geen twijfel dat cannabis een plaats aan de kapitalisme-tafel heeft veroverd. Het is nu slechts de vraag hoe deze nieuwe generatie cannabisbedrijven de winstcyclus voor investeerders in evenwicht zal houden, het creëren van banen en sociale gelijkheid zal ondersteunen en kwaliteitsproducten zal produceren die bedoeld zijn om gezondheid en welzijn voor consumenten te genereren.

Lees meer op GreenEntrepreneur (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top