Kan het roken van wiet jouw workout en training verbeteren?

door drugsinc

Kan het roken van wiet jouw workout en training verbeteren?

Er zijn wedstrijden waarbij je wordt aangemoedigd om “high” te rennen en sportscholen in o.a. Californië en ook in Denver, Colorado die toegewijd zijn aan een “stoned” workout. Maar wat gebeurd er werkelijk als je wiet rookt en dan gaat rennen, springen of fitnessen?

“Hoe marihuana je training of prestaties beïnvloedt, hangt grotendeels af van het soort oefening en het doel dat voorhanden is,” zegt Jordan Tishler, M.D., een door Harvard opgeleide internist en toonaangevende specialist in cannabistherapie.

En voor de duidelijkheid: er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar marihuana en lichaamsbeweging. Een van de weinige studies die onlangs in de Journal of Science and Medicine in Sport is gepubliceerd, meldt dat wiet de topprestaties vermindert. Onderzoekers keken er alleen kwalitatief naar, dus we weten niet hoeveel van een effect rokende wiet zou hebben op je training, legt Tishler uit. Maar voor een race, wedstrijd of zelfs deadlift-PR, wil je op je best zijn – sla dus in dat geval de cannabis over.

Dat gezegd hebbende: terwijl het roken van wiet voor je training je topprestaties kan verminderen, suggereert anekdotisch bewijs dat het roken van cannabis bij sommige activiteiten juist het plezier kan verhogen, voornamelijk activiteiten met repetitieve bewegingen, legt Tishler uit.

“Als je op een loopband loopt, kan cannabis het leuker maken, waardoor je meer gemotiveerd bent om langer door te gaan en dus steeds meer kunt gaan rennen.”

Er zijn ook een paar risico’s om stoned een workout te doen. Cannabis kan je hartslag verhogen en je bloeddruk verlagen, dus voor geprikkelde “pumped up” jongens die al een hoger adrenaline niveau in hun lichaam hebben, kan “high” trainen de kansen om duizelig te worden juist verhogen. “Het zou niet zo’n probleem hoeven te zijn, maar het is verstandig om je hiervan bewust te zijn en niet voor de grootste training van je leven te gaan de eerste keer dat je “high” traint,” voegt Tishler toe.

In andere gevallen moet je er vandaan blijven als je activiteiten doet die snelle besluitvorming vereisen. “Cannabis kan goed zijn voor focus en herhaling, maar het zal niet noodzakelijkerwijs je kritische oordeel of timing te verbeteren,” zegt Tishler. Voor sommige mensen verhoogt het “high” worden je kansen risicovolle beslissingen te nemen, wat betekent dat je weg wilt blijven van dingen zoals wielrennen of rotsklimmen terwijl je “high” bent, volgens oudere studies.

Een HIIT training terwijl je high bent, kan ook te zwaar zijn. Studies tonen aan dat THC rotzooit met je reactietijd en je perceptie van korte intervallen (niemand wil dat een set “mountain climbers” langer duurt dan nodig is). Bovendien betekent het verminderde gevoel van focus dat je waarschijnlijk niet bovenop je vorm en motivatie blijft, zoals je zou moeten hebben.

Kortom

Blijf af van wiet op de dag van een belangrijke wedstrijd of training waarbij een hoog reactievermogen nodig is en er een hoger risico is dat je op je qua veiligheid scherp moet kunnen oordelen.

Als het gaat om meer standaard workouts, zoals hardlopen, rustig fietsen, gewichtheffen – zal afhankelijk van wat je grootste obstakel of doel is – cannabis helpen of je juist in de weg zitten.

“Als je een serieuze gymfanaat bent, kan cannabis de prestaties een beetje aantasten, en dat kan een deal-breaker zijn. Maar als je meer een weekendstrijder bent of probeert een nieuwe sport als hardlopen te beginnen, kan cannabis je helpen om het ongemak van het nemen van de inspanning te overwinnen, “zegt Tishler.

Wil je het proberen?

Ervan uitgaande dat je op een plek woont waar recreatief marihuana gebruik legaal is, raadt Tishler aan om het “stoned tijdens de workout” alleen te testen met een korte, laag-risico training waarbij de topprestaties niet cruciaal zijn – dus niet tijdens je deadlift max of op sprinttrainingsdag, maar misschien op een korte loop van een paar kilometer.

En sla in dat geval de edibles over: het is onvoorspelbaar hoe lang het duurt voordat ze beginnen te werken. In plaats daarvan zegt Tishler dat de gezondste manier om in te nemen is deze te verdampen (sommige oliën en patronen bevatten chemicaliën van het extractieproces).

Ten slotte, zoals elke wiet liefhebber kan raden, is de soort van belang. “Mijn patiënten die atleten zijn, consumeren high-end, gespecialiseerde cannabissoorten die hen helpen zich te concentreren en in de zone te blijven tijdens het sporten”, zegt Junella Chin, MD, een integrerende medische arts in New York en Californië, gespecialiseerd in medicinale cannabis en osteopathische neuromusculaire geneeskunde. “In dat geval gebruiken mijn patiënten die aan yoga doen een heel andere soort om te helpen met strekken, flexibele poses en ontspanning en om ze te laten mediteren in een heel nieuw niveau van bewustzijn.”

Praat met de specialist bij uw plaatselijke coffeeshop over wat je zoekt – zij zullen als het goed is in staat zijn om je naar behoren te helpen.

Lees het volledige artikel op MensJournal (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]