Luxemburg wordt het eerste land in Europa dat cannabis legaliseert

door drugsinc

Luxemburg wordt het eerste land in Europa dat cannabis legaliseert

Luxemburg zal het eerste Europese land worden dat de teelt en het gebruik van cannabis legaliseert, zo maakte de regering in een verklaring bekend.

Volgens de nieuwe wetgeving mogen Luxemburgse volwassenen ouder dan 18 jaar cannabis gebruiken en maximaal vier planten per huishouden kweken, waarmee het het eerste land in Europa zou zijn dat de productie en consumptie van de drug volledig legaliseert.

Decriminalisering zal er ook voor zorgen dat de huidige boetes voor bezit van de drug drastisch verlaagd worden tot tussen de € 25 en € 500 voor bezit van drie gram of minder, van de huidige boetes van € 250 tot € 2500.

Het consumeren van cannabis in het openbaar blijft echter illegaal.

Het verhandelen van zaden zou ook worden toegestaan onder de nieuwe wetgeving, zonder limiet op de hoeveelheid of niveaus van tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve bestanddeel van cannabis. De beleidswijziging is een poging van de regering om de drugsgerelateerde misdaad en de drugshandel op de zwarte markt aan te pakken. Ministers zullen nu de huidige illegale cannabismarkt kunnen reguleren.

Nog een laatste stemming in Luxemburg nodig

De nieuwe wetgeving heeft de steun van de regeringscoalitie, maar er is nog een stemming in het parlement nodig om de nieuwe voorstellen te bevestigen.

Het zorgt ervoor dat Luxemburg, een klein land met een bevolking van iets meer dan 600.000 mensen, in de voorhoede van een groeiende beweging over het hele Europese continent om de cannabiswetgeving te versoepelen.

Italië zal waarschijnlijk beslissen of cannabis volgend jaar in een referendum wordt gedecriminaliseerd, nadat campagnegroepen erin geslaagd zijn de vereiste 500.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om een stemming af te dwingen.

Het gebruik van cannabis is niet strafbaar volgens de Italiaanse wet en marihuana voor medische doeleinden is toegestaan. Het kopen, verkopen en massaal verbouwen van de plant is echter illegaal en dealers kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Als het publiek stemt om cannabis te decriminaliseren, wordt de aankoop, verkoop en teelt van de drug daar allemaal legaal.

Bronnen o.a. CNN (EN), Leafie (EN), Politico (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]