Cannabisindustrie komt sterker uit de coronacrisis

door Team Inc.

2021-10-30-Cannabisindustrie komt sterker uit de coronacrisis

Ondanks een wereldwijde pandemie, ontregelde toeleveringsketens, oplopende inflatie en een voortdurende strijd om marihuana op federaal niveau te legaliseren, bloeit de cannabisindustrie in Amerika.

Dit bleek ook afgelopen week in Las Vegas op de grootste handelsbeurs in de branche. Volgens gegevens van Marijuana Business Daily die werden gedeeld op de MJBizCon, de jaarlijkse vakbeurs van de industrie, bereikte de omzet in 2020 $ 20 miljard. Dit jaar bereikt de markt $ 26 miljard en er wordt verwacht dat de omzet in 2025 zal stijgen tot $ 45,9 miljard. De bijna $ 46 miljard aan omzet zou de cannabisindustrie groter maken dan de ambachtelijke bierindustrie, zei Chris Walsh, chief executive officer en president van MJBizDaily.

Grootschalige legalisering van cannabis

Op dit moment woont de meerderheid van de Amerikanen in een staat waar een of andere vorm van cannabis legaal is. Volgens de National Conference of State Legislatures heeft meer dan tweederde van de Amerikaanse staten medicinale cannabis gelegaliseerd. 18 daarvan hebben cannabis voor recreatief gebruik gelegaliseerd. De cannabisindustrie kreeg een zetje in de goede richting door de pandemie. Mensen waren aan huis gekluisterd, hadden weinig doen. Bovendien werden apotheken, waar ook cannabis werd verkocht, als essentiële bedrijven gezien. Hierdoor werden er in veel staten recordomzetten geboekt.

Maar de afgelopen 12 tot 18 maanden laten zien dat deze stijging niet alleen aan het coronavirus is gerelateerd. De verkoop bleef in een recordtempo stijgen in de VS, met name in gevestigde staten, zoals Colorado, Washington en Oregon, zei Walsh. “Je ziet de volgende fase van een volwassen wordende industrie hier plaatsvinden”, vertelde Walsh aan CNN Business. Nog niet zo lang geleden waren er in deze branche maar weinig deals van een kwart miljard dollar. Dat is verleden tijd. Het nieuwste e-commerce- en technologiebedrijf Dutchie, haalde deze maand bijvoorbeeld $ 350 miljoen op in zijn laatste investeerdersronde.

Federale hervormingen voor cannabis

De industrie breidt snel uit en creëert banen, zei Karson Humiston, CEO en oprichter van Vangst, dat een op de cannabisindustrie gerichte rekruteringssite heeft. Volgens een eerder dit jaar uitgebracht rapport van Leafly en Whitney Economics waren er naar schatting 321.000 fulltime banen in de cannabisindustrie in 2020, tegenover 234.700 het jaar ervoor.

Toch blijven er tal van uitdagingen en onzekerheden bestaan. De Amerikaanse Food and Drug Administration moet nog officiële richtlijnen geven over hoe van hennep afgeleide cannabinoïden, zoals CBD, kunnen worden opgenomen in commerciële producten. Er is nog steeds sprake van een grote, grotendeels niet-gereguleerde industrie.
Op Capitol Hill is het gefluister van de federale hervorming en legalisering van marihuana uitgegroeid tot een rumoer. Maar vanwege een gebrek aan consensus onder wetgevers en leden van de industrie, laat verandering nog op zich wachten, zei Walsh.

Sommigen willen incrementele, maar noodzakelijke stappen, zoals bank- en belastinghervormingen. Anderen hopen de legalisering in één klap aan te pakken met uitgebreide wetgeving. “Ik betwijfel nog steeds of we volgend jaar een belangrijke federale hervorming zullen zien, ook in het bankwezen”, vertelde Walsh aan CNN Business, verwijzend naar langdurige inspanningen om de federale wetgeving te wijzigen om staatslegale cannabisbedrijven toegang te geven tot traditionele bankdiensten.

Schedule I-drug

Omdat marihuana wordt beschouwd als een Schedule I-stof, zijn sommige financiële instellingen erg terughoudend. Hierdoor krijgen operators geen leningen, verzekeringen of toegang tot betalingssystemen. De hoeveelheid contant geld in de sector zorgt voor veiligheidsproblemen.

“Federale legalisaties is een zware opgave, maar is onvermijdelijk”, zei Steven Hawkins, CEO van de US Cannabis Council en uitvoerend directeur van het Marijuana Policy Project, tijdens een MJBizCon-panel over federale legalisatie. Amerika is op het punt gekomen dat de helft van het land cannabis heeft gelegaliseerd voor volwassenen. Hierdoor ontkomt het land niet meer aan federale legalisatie en duidelijke wetgeving. Dat verandert de toon en teneur in Washington.

Lees meer op edition.cnn.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]