De gouden driehoek: grootste drugsvangst ooit in Azië

door Team Inc.

2021-11-01-De gouden driehoek: grootste drugsvangst ooit in Azië

Agenten hebben een vrachtwagen met 55 miljoen methamfetamine tabletten en meer dan 1,5 ton crystal meth onderschept, aldus de misdaadorganisatie van de VN.

De ontdekking kwam nadat de politie een vrachtwagen met bierkratten had tegengehouden in Bokeo, dat grenst aan Thailand en Myanmar. Het gebied – bekend als de Gouden Driehoek – heeft een lange geschiedenis als een belangrijke hotspot voor drugsproducenten.

Jeremy Douglas, regionaal vertegenwoordiger in Zuidoost-Azië voor het VN-bureau voor drugs en misdaad (UNODC), vertelde de BBC dat het “veruit de grootste vangst in de geschiedenis van Oost- en Zuidoost-Azië” is.

Toename van mega-drugstransporten in Azië

De recordvangst komt nadat de politie onlangs 16 miljoen amfetaminetabletten in beslag nam in twee afzonderlijke operaties in hetzelfde gebied gedurende een periode van een week. De afgelopen maanden is het aanbod van drugs in de Gouden Driehoek aanzienlijk toegenomen als gevolg van de onrust in de Shan-staat in Myanmar, die grenst aan China, Laos en Thailand. De regio wordt overspoeld met methamfetamine.

Douglas: “Strenge Covid- en veiligheidsmaatregelen aan de Chinese grens van Yunnan met Myanmar is een van de redenen waarom de handel naar het oosten, naar Laos en het zuiden van Thailand, is toegenomen.” De enorme vangst was verpakt in bierkratten van Lao Brewery.

The Lao Brewery Company zei in een verklaring dat het “geen enkele betrokkenheid bij deze zaak” had. “We zijn diep teleurgesteld dat onze kratten zijn misbruikt als dekmantel voor illegale activiteiten en zullen niet aarzelen om onmiddellijk juridische stappen te ondernemen tegen iedereen die misbruik maakt van onze bedrijfsmiddelen”, staat in een verklaring.

Lees meer op bbc.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]