Malta hervormt cannabisbeleid en zet goede standaard binnen Europa

door Team Inc.

2022-02-09-Malta hervormt cannabisbeleid en zet goede standaard binnen Europa

De nieuwe cannabisregels van Malta moeten volgens de minister die verantwoordelijk is voor de wet, Owen Bonnici, als model dienen voor andere Europese staten om een ​​einde te maken aan de onnodige vervolging van lichte drugsgebruikers en om de georganiseerde misdaad een slag toe te brengen.

Bonnici, voormalig minister van Justitie en nu minister voor gelijkheid, onderzoek en innovatie, vertelde Euronews dat de nieuwe wet, aangenomen door het Maltese parlement in december 2021, verhinderde dat recreatieve gebruikers voor de rechter werden gesleept voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis.

Nieuwe wet voor cannabis

De nieuw wet stelt gebruikers en uiteindelijk ook non-profitorganisaties in staat om wietplanten te kweken en te distribueren via verenigingen, wat betekent dat de gebruikers de drug niet langer via de zwarte markt hoeven te kopen. De Maltese wet staat gebruikers toe om zeven gram bij zicht te dragen en tot 50 gram thuis te bewaren.
De Duitse bondskanselier Olof Scholz is voorstander van legalisering, maar de nieuwe regering van het land heeft geen tijdslimiet gesteld aan de hervormingen. Hoewel Nederland wereldberoemd is vanwege de beschikbaarheid van wiet, blijft het illegaal voor individuen om het te verkopen of te bezitten. De coffeeshops die een vergunning hebben om het te verkopen, moeten hun product in bulk op de zwarte markt kopen, wat criminelen aanmoedigt.

Cannabis in Europa

Een aantal Europese staten, waaronder Italië, Spanje, België en Ierland, hebben gevangenisstraffen voor het bezit van marihuana afgeschaft, maar in 14 van de 28 Europese staten – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk – kan een gering cannabisbezit nog steeds tot gevangenisstraf leiden.

Zelfs in Europese staten waar cannabis is gedecriminaliseerd – wat betekent dat degenen die met kleine hoeveelheden van het product worden betrapt, niet worden gearresteerd – moeten gebruikers de drug nog steeds bij dealers kopen.
“Het is nutteloos om te zeggen dat je vijf gram mag hebben, maar tegelijkertijd geen veilige en gereguleerde route biedt om cannabis te verkrijgen,” zei Bonnici.“ Je moet ze allebei doen of niets doen. Niets doen is geen optie.”

Bonnici, die als kind aan astma leed, heeft nooit cannabis gerookt, maar voordat hij in de regering werd gekozen, was hij advocaat en zag als zodanig uit de eerste hand hoe cannabisgebruikers voor de rechter worden gesleept. Als minister werd hij regelmatig geconfronteerd met mensen die hun baan of inkomen verloren nadat ze waren veroordeeld voor het bezit van marihuana of voor het thuis kweken van een kleine hoeveelheid van de drug. “Je realiseert je dat als je een verschil wilt maken in het leven van mensen, je gedurfde beslissingen moet nemen.”

Lees meer op euronews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]