Het kweken van cannabis kan leiden tot meer luchtvervuiling

door Team Inc.

2019-10-04-Het kweken van cannabis kan leiden tot meer luchtvervuiling

De planeet gaat ten onder. Zeker als je de media mag geloven. De amazone staat in brand, gletsjers smelten, de opwarming van de aarde gaat te hard en boeren komen in opstand. Het moet allemaal steeds duurzamer. Maar wat voor invloed heeft het kweken van cannabis op het milieu en de luchtkwaliteit? Dat wordt onderzocht in Colorado.

Voor het kweken van cannabis is veel water en elektriciteit nodig. Niet direct duurzaam en goed voor het milieu dus. Behalve als er sprake is van groene energie. Kan de plant ook bijdragen aan luchtvervuiling? Dat onderzoekt het Colorado Department of Public Health en Environment op dit moment. Het bureau doet onderzoek naar terpenen, de organische verbindingen die de cannabisplant onder andere de specifieke geur geven.

Organische stoffen

Terpenen worden geclassificeerd als vluchtige organische stoffen. Veel consumentenproducten hebben vluchtige organische verbindingen (VOC’s), zoals aceton in nagellak remover en uitstoot van butanal van barbecues en kachels. Vluchtige organische stoffen (VOS) van terpenen zijn onschadelijk totdat ze worden gecombineerd met verbrandingsgassen.

Vluchtige organische verbindingen

Dat is de reden waarom de staat marihuana-uitstoot bestudeert. In tegenstelling tot andere VOC-emitterende gewassen, zoals lavendel, wordt cannabis vaak gekweekt in kassen in de industriële gebieden van steden, in de buurt van snelwegen en veel auto’s. “Hier in Colorado is ozon, wat de luchtkwaliteit betreft, onze grootste zorgwekkende stof. We voldoen niet aan de nationale luchtkwaliteitsnormen voor ozon”, aldus Kaitlin Urso, hoofdonderzoeker van CDPHE.

Het ozonprobleem van Denver is bijzonder slecht. Volgens de American Lung Association heeft het de twaalfde slechtste luchtkwaliteit van het land. Normaal gesproken is het het bureau voor milieubescherming dat de emissies van nieuwe industrieën bestudeert. Omdat marihuana nog steeds een federaal gereguleerde stof is, kan dat niet. Met de FBI aan de zijlijn zei Urso dat het nu aan de staat is om dit te onderzoeken: “Hoeveel pond VOS wordt uitgestoten in onze atmosfeer per pond geteelde marihuana?”

Monsters

Binnen- en buitenluchtmonsters van vier vrijwillige cannabisbedrijven werden genomen tijdens verschillende teeltfasen, inclusief de verwerking. Het is die laatste fase waarin “je veel hogere VOS-uitstoot krijgt”, zei Urso. De studie van de staat Colorado bouwt voort op het onderzoek van William Vizuete, een universitair hoofddocent aan de Universiteit van North Carolina Chapel Hill. De definitieve bevindingen van Vizuete bevinden zich in het beoordelingsproces en zijn nog niet gepubliceerd, hoewel hij zijn resultaten van tevoren met CPR News heeft gedeeld. Hij erkent dat het bereik van VOS breed is.

Het werk van Vizuete heeft geholpen bij het identificeren van welke soorten gassen cannabis uitstoot. Deze gassen variëren per soort. Ook bleek dat de levenscyclus van de plant er toe doet. “Naarmate de plant ouder werd, veranderden ook de soorten gassen die vrijkwamen, aldus Vizuete.”

600 cannabissoorten

Met meer dan 600 cannabissoorten in Colorado, zei hij dat er een breed bereik en volume gas door deze planten kan worden uitgestoten. Onderzoek is moeilijk zonder overheidssteun. Toen Vizuete naar Colorado kwam, werkte hij samen met het National Center for Atmospheric Research in Boulder. Hij dacht dat zijn onderzoek legaal zou zijn in een staat waar cannabis is gelegaliseerd. Totdat hij ontdekte dat hij geen wiet mocht kweken in door de overheid ondersteunde onderzoekslaboratoria.
“We hebben in een garage gekweekt. We hebben wat groeilampen opgezet. We moesten verschillende soorten marihuana kiezen. En we hadden vrienden die hielpen water te geven en voor de planten te zorgen.”

Het onderzoek van Vizuete werd grotendeels gedaan zonder federaal geld, wat volgens hem nodig is om de gezondheidseffecten van de cannabisindustrie beter te begrijpen. Hij zou kunnen samenwerken met Canada, die belangstelling heeft getoond voor zijn onderzoek, nu het land marihuana heeft gelegaliseerd. Zonder federale begeleiding is het ook aan staten om emissienormen voor de cannabisindustrie vast te stellen. In Colorado zijn er vooralsnog geen.

De staat merkt op dat koolstoffilters, die veel kweken al gebruiken om geur te beheersen, ook uitstekend in staat zijn VOS te absorberen. Onderzoekers hopen meer van dit soort oplossingen te delen en de cannabisindustrie te informeren over hun mogelijke milieu-impact. De resultaten van de CDPHE-studie zullen naar verwachting in 2020 worden vrijgegeven.

Lees meer op sciencefriday.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]