Startup gericht op pijnstillende effecten van cannabis gaat naar de beurs in Londen

door Team Inc.

2021-05-21-Startup gericht op pijnstillende effecten van cannabis gaat naar de beurs in Londen

Oxford Cannabinoid Technologies (OCT), een biotechbedrijf dat medicijnen ontwikkelt die de pijnstillende effecten van cannabis nabootsen, zal vrijdag de beurs op gaan in Londen.

OCT is ontstaan ​​uit een universitair onderzoeksproject naar mogelijke behandeltechnieken. OCT richt zich op het creëren van verbindingen die synthetisch lijken op natuurlijke cannabinoïden, in plaats van ze af te leiden van echte planten.

Medische cannabismarkt in Londen

OCT, dat vier jaar geleden begon met een door durfkapitaal gefinancierd programma voor onderzoek naar medische marihuana aan de universiteit van Oxford, zal £ 16,5 miljoen ophalen uit de beursintroductie. De waardering na de notering zal naar verwachting ongeveer £ 51,5 miljoen bedragen. Neil Mahapatra, mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van OCT, zei dat het besluit om voor Londen te gaan, volgde op de verklaring van afgelopen najaar van de Financial Conduct Authority dat medicinale-cannabis bedrijven welkom waren in Londen. Ook het enthousiasme van investeerders voor biotech is daar groot groot. “We dachten eerst aan een particuliere financieringsronde, maar de marktomstandigheden lijken gunstig voor ons type bedrijf”, zei hij.

Een rolmodel en bekende speler voor OCT is GW Pharmaceuticals: de in het VK gevestigde pionier op het gebied van het omzetten van kennis van cannabisbiochemie in gelicentieerde medicijnen, zegt Mahapatra. GW meldde vorig jaar meer dan $ 500 miljoen te hebben verkocht van een cannabis afgeleide behandeling voor epilepsie bij kinderen. Epidiolex en Jazz Pharmaceutical kochten het Nasdaq genoteerde bedrijf in februari voor $ 7,2 miljard.

Nabootsen van cannabis

Een belangrijk verschil tussen de twee bedrijven is dat GW medicijnen maakt van cannabisplanten, terwijl OCT verbindingen zal maken die synthetisch lijken op natuurlijke cannabinoïden in chemische reactoren, zei John Lucas, CEO van OCT.

De opbrengst van de beursgang zal worden gebruikt om geavanceerde kandidaat-geneesmiddelen voor te bereiden om in het derde kwartaal van 2022 met klinische proeven te beginnen. De ene kwam voort uit OCT’s eigen onderzoek, terwijl de andere een licentie kreeg van AskAt, een Japanse spin-out van Pfizer. Naar verwachting zullen ze met nog twee verbindingen met klinische tests starten in 2023 en 2024.

Kingsley Capital, een Londense private equity- en venture capital-onderneming, heeft OCT in 2017 opgericht om onderzoek in Oxford te financieren naar verschillende farmaceutische toepassingen van cannabinoïden. De resultaten toonden aan dat de meest veelbelovende weg voor het bedrijf neuropathische pijn zou zijn, veroorzaakt door zenuwbeschadiging of ziekt. Deze wereldmarkt vertegenwoordig volgens OCT £7 miljard per jaar.

Aandelen

In de bestaande aandeelhoudersstructuur hebben vermogende particulieren 47,8 procent van het bedrijf in handen. Kingsley Capital bezit 32,2 procent en Imperial Brands, de tabaksgroep, heeft 16,9 procent. De overige 3,2 procent is in handen van Casa Verde, een gespecialiseerde cannabisinvesteringsmaatschappij.

Meer bedrijven in de sector van medicinale marihuana hebben stappen ondernomen om in het VK op de lijst te staan ​​sinds de FCA haar richtlijnen heeft uitgegeven. Zowel het in Tel Aviv gevestigde Kanabo, dat een middel ontwikkelt om van cannabis afgeleide producten voor medicinale patiënten te distribueren via verdampers, als MGC Pharmaceuticals, dat THC-tincturen verkoopt en een op cannabis gebaseerd epilepsiemedicijn ontwikkelt, gingen in februari de Beurs op in de Engelse hoofdstad.

Lees meer of ft.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]