Mensen hebben allemaal hun eigen redenen voor drugsgebruik. Hoe zit dat bij jongeren? 8 redenen.

door drugsinc

Mensen hebben allemaal hun eigen redenen voor drugsgebruik. Hoe zit dat bij jongeren? 8 redenen.

Voor de meeste mensen is het gebruik van drugs gewoon een andere manier om het bewustzijn te veranderen, die niet zo veel verschilt van veel andere recreatieve activiteiten. Voor het relatief kleine aantal mensen dat meer dwangmatige patronen van drugsgebruik ontwikkelt, gaat drugsgebruik echter niet alleen over plezier maken, ontspannen of ‘feesten’. Het dient meestal een dieper doel (zoals het helpen versterken van identiteit, acceptatie en het verminderen van psychisch leed of een gevoel van vervreemding).

Mensen hebben een lange geschiedenis van het gebruik van substanties om hun bewustzijn te veranderen. Oude stammen maakten hun eigen geestverruimende substanties, waarvan sommige nog steeds worden gebruikt.

Drugsgebruik onder jongeren

Wanneer je met jonge mensen werkt, is het belangrijk om te begrijpen dat drugsgebruik voor velen een redelijk normaal onderdeel is van het opgroeien, en dat de redenen waarom veel jonge mensen drugs gebruiken niet veel verschillen van de redenen waarom volwassenen graag alcohol drinken of deelnemen gezamenlijke activiteiten.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom jongeren ervoor zouden kunnen kiezen om alcohol en andere drugs te gebruiken en om dit te overwegen in de context van jeugd en jeugdcultuur. Het leven kan voor veel jonge mensen moeilijk zijn omdat ze werken aan het definiëren van hun identiteit en omgaan met veel van de druk van de adolescentie.

Hoewel de adolescentie een periode van ontdekking, plezier en prestatie is, kan het voor sommige jonge mensen soms een verwarrende tijd zijn. Frustratie, woede en trauma kunnen het gevolg zijn van omgevings- en individuele omstandigheden. Het is daarom belangrijk om te bedenken dat het gebruik van alcohol en drugs het gevolg kan zijn van bepaalde aspecten van de situatie van een jongere en kan worden gebruikt als een mechanisme om met druk om te gaan.

De tijd van jong volwassene is ook een tijd van geluk, experiment, feest en plezier, en net zoals volwassenen plezier beleven aan het gebruik van drugs, kunnen jonge mensen dat ook. Een bedwelmde tijd doorbrengen met vrienden kan een hechte ervaring zijn. Het kan het gevoel van groepslidmaatschap en saamhorigheid vergroten. Het nemen van risico’s is ook een normaal onderdeel van de ontwikkeling en het experimenteren met psychoactieve drugs is slechts een van de vele risico’s die sommige jonge mensen zullen nemen in deze tijd van grote veranderingen.

Redenen van jongeren voor drugsgebruik

Er is niet één enkele reden voor alcohol- en drugsgebruik door tieners. In ‘Hoe u uw tiener uit de problemen kunt houden en wat u moet doen als u dat niet kunt’, legt dr. Neil I. Bernstein enkele van de kernproblemen en invloeden uit achter drugs- en alcoholgebruik door tieners. Het is goed om enkele van de belangrijkste redenen te begrijpen waarom tieners alcohol en drugs proberen.

Andere mensen

Tieners zien veel mensen verschillende middelen gebruiken. Ze zien hun ouders en andere volwassenen alcohol drinken, roken en soms andere middelen misbruiken. Ook draait de sociale scene van tieners vaak om het drinken en roken van wiet. Soms sporen vrienden elkaar aan om iets te drinken of iets te roken, maar het is net zo gewoon dat tieners een middel gaan gebruiken omdat het direct verkrijgbaar is en ze zien dat al hun vrienden ervan genieten. In hun gedachten zien ze drugsgebruik als een onderdeel van de normale tienerervaring.

Populaire media

TV en films

De American Academy of Pediatrics publiceerde een artikel waarin de rol van media bij het introduceren van jongeren in drugsgebruik wordt geanalyseerd. Dat adverteren effectief is, is duidelijk; Bedenk maar eens dat er bedrijven zijn die elk jaar meer dan 25 miljard dollar willen uitgeven aan reclame voor tabak, alcohol en geneesmiddelen op recept. Uit onderzoek is gebleken dat reclame verantwoordelijk kan zijn voor wel 30% van het tabaks- en alcoholgebruik onder adolescenten.

Ook blijft alcohol de nummer één middel die op de Amerikaanse televisie wordt geportretteerd: er wordt elke 22 minuten 1 drinkscène vertoond, vergeleken met 1 rookscène elke 57 minuten en 1 scène met illegale drugsgebruik elke 112 minuten. Meer dan een derde van de drinkscènes is humoristisch, en slechts bij 23% worden negatieve gevolgen getoond.

Social media

Amerikaanse tieners in de leeftijd van 12 tot 17 jaar die op een normale dag enige tijd op sociale netwerksites doorbrachten, liepen een verhoogd risico op roken, drinken en drugsgebruik. Uit het onderzoek bleek dat 70% van de 12- tot 17-jarigen op een normale dag tijd doorbracht op Facebook, MySpace of andere sociale netwerksites.

In vergelijking met tieners die op een normale dag geen tijd op sociale netwerksites doorbrachten, waren tieners die dat wel deden:

  • 5 keer meer tabak gebruikt
  • 3 keer meer kans om alcohol te hebben gebruikt
  • Tweemaal zoveel kans om marihuana te hebben gebruikt

Uitlaatklep en zelfmedicatie

Als tieners ongelukkig zijn en geen gezonde uitlaatklep voor hun frustratie of een vertrouwde vertrouweling kunnen vinden, kunnen ze voor troost naar chemicaliën gaan. Afhankelijk van de stof die ze gebruiken, kunnen ze zich onwetend, heerlijk gelukkig of energiek en zelfverzekerd voelen. De vaak moeilijke tienerjaren kunnen een emotionele tol eisen van kinderen en soms zelfs depressies veroorzaken, dus als tieners de kans krijgen om iets te nemen om ze zich beter te laten voelen, kunnen velen het niet laten.

Redenen voor drugsgebruik onder jongeren (afb.)
Redenen voor drugsgebruik onder jongeren (afb.)

Verveling

Tieners die het niet kunnen verdragen om alleen te zijn, moeite hebben zichzelf bezig te houden of zin hebben in opwinding, zijn uitstekende kandidaten voor middelenmisbruik. Alcohol en drugs geven hen niet alleen iets te doen, maar die stoffen helpen ook om de innerlijke leegte die ze voelen te vullen. Bovendien bieden ze een gemeenschappelijke basis voor interactie met gelijkgestemde tieners, een manier om onmiddellijk een band te krijgen met een groep jongeren.

Opstandig

Verschillende rebelse tieners kiezen verschillende middelen om te gebruiken op basis van hun persoonlijkheid. Alcohol is het middel bij uitstek voor de boze tiener, omdat het hem de vrijheid geeft zich agressief te gedragen. Methamfetamine, of meth, moedigt ook agressief, gewelddadig gedrag aan en kan veel gevaarlijker en krachtiger zijn dan alcohol. Marihuana daarentegen lijkt agressie vaak te verminderen en is meer een ontwijkend middel. LSD en hallucinogenen zijn ook ontsnappingsdrugs, vaak gebruikt door jonge mensen die zich onbegrepen voelen en misschien verlangen om te ontsnappen naar een meer idealistische, vriendelijke wereld. Het roken van sigaretten kan een vorm van rebellie zijn om te pronken met hun onafhankelijkheid en hun ouders boos te maken. De redenen voor drugsgebruik door tieners zijn vaak net zo complex als de tieners zelf.

Onmiddelijke beloning

Drugs en alcohol werken snel en de eerste effecten voelen erg goed aan. Tieners gaan over op drugsgebruik omdat ze het zien als een kortere weg naar geluk.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Veel verlegen tieners die geen zelfvertrouwen hebben, melden dat ze dingen zullen doen onder invloed van alcohol of drugs die ze anders misschien niet zouden doen. Dit maakt deel uit van de aantrekkingskracht van drugs en alcohol, zelfs voor relatief zelfverzekerde tieners; je hebt de moed om te dansen als je een slechte danser bent, of uit volle borst te zingen, zelfs als je een vreselijke stem hebt, of het meisje te kussen tot wie je je aangetrokken voelt. En alcohol en andere drugs hebben niet alleen de neiging om je remmingen los te maken, maar ook om sociale angst te verlichten. Je hebt niet alleen iets gemeen met de andere mensen om je heen, maar er is ook de mentaliteit dat als je iets doms doet of zegt, iedereen gewoon zal denken dat je te veel hebt gedronken of te veel wiet hebt gerookt.

Onjuiste voorlichting

Misschien wel de meest vermijdbare oorzaak van middelenmisbruik is onjuiste informatie over drugs en alcohol. Bijna elke tiener heeft vrienden die beweren experts te zijn op het gebied van verschillende recreatieve middelen, en ze verzekeren haar graag dat de risico’s minimaal zijn.

Tot slot over drugsgebruik bij jongeren

Als je een ouder, grootouder of verzorger bent, praat dan met je kinderen over de mogelijke gevolgen van experimenteren met drugs en alcohol en bekijk deze tips om drugs- en alcoholgebruik te voorkomen.

Laat je voldoende voorlichten over drugsgebruik, zodat jij de echte feiten over de gevaren van drugsgebruik krijgt en deze ook kunt overbrengen om de mensen om je heen. Dit artikel is informatief bedoelt en geenszins als aanzet tot drugsgebruik. Bij twijfel of aanvullende gewenste informatie, laat je altijd goed voorlichten over de mogelijke risico’s en mogelijkheden!

Bronnen o.a. DrugAbuse (EN), Health.Gov (EN), NextStep (EN), PsychologyToday (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]