Home Drugs Nieuwe studie: beschikbaarheid van legale cannabis zorgt voor minder sterfgevallen door opioïden

Nieuwe studie: beschikbaarheid van legale cannabis zorgt voor minder sterfgevallen door opioïden

door drugsinc

Nieuwe studie: beschikbaarheid van legale cannabis zorgt voor minder sterfgevallen door opioïden

Een studie wees onlangs uit dat het aantal sterfgevallen door opioïden met meer dan 20% was gedaald in landen en gebieden waar cannabis gelegaliseerd en dus legaal te verkrijgen is.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts en de Colorado State University hebben een nieuwe studie gepubliceerd over de invloed van recreatieve marihuanawetten op door opioïden veroorzaakte sterfgevallen.

De studie koppelt de beschikbaarheid van cannabis voor volwassenen aan een afname van sterfgevallen door een overdosis opioïden. Uit het onderzoek bleek dat het aantal doden door opioïden met meer dan 20% was gedaald in staten waar cannabis voor volwassenen gelegaliseerd en beschikbaar is.

Waarom het belangrijk is

Opioïden waren in 2017 verantwoordelijk voor 67,8% van alle sterfgevallen door een drugs overdosis, goed voor 47.600 sterfgevallen volgens de studie, die op 6 augustus werd gepubliceerd in het Journal of Economic Enquiry.

Cannabis is door velen gepresenteerd als een veiliger alternatief voor opioïden en een belangrijk hulpmiddel in de opioïde-epidemie. De potentiële rol van cannabis bij het verminderen van de opioïdecrisis is nog niet definitief bevestigd, wat betekent dat nieuwe onderzoeksstudies cruciaal zijn om het vermogen van cannabis om de opioïde-epidemie te helpen overwinnen, te bewijzen of te weerleggen.

Eerder vooronderzoek

Een onderzoek uit 2014 haalde de krantenkoppen door een verband te trekken tussen de beschikbaarheid van medicinale marihuana en een afname van sterfgevallen door opioïden. De studie analyseerde de snelheid waarmee opioïdensterfte daalde in staten met medische marihuanawetten tussen 1999 en 2010 en koppelde de oorzaak aan de beschikbaarheid van cannabis als een vervangende behandeling.

Uit een studie die in januari 2019 werd gepubliceerd, bleek echter dat, wanneer gegevens tot en met 2017 met dezelfde aanpak werden geanalyseerd, de resultaten niet doorslaggevend waren. De studie wees uit dat het aantal opioïden door de jaren 2010 zelfs in diezelfde staten toenam. De studie die in januari werd gepubliceerd, sluit een rol voor cannabis in de strijd tegen de opioïdecrisis niet uit, maar weerlegt alleen de effectiviteit van de aanpak van de eerdere studie.

Nieuwe gegevens

De studie die vorige week in Economic Enquiry werd gepubliceerd, werd uitgevoerd door de economen Nathan Chan, Jesse Burkhardt en Matthew Flyr. Ze verzamelden gegevens over recreatief cannabisgebruik en de beschikbaarheid van cannabis.

“We zien dat de toegang tot recreatieve marihuana de sterfte van opioïden met 20% -35% vermindert”, aldus de studie.

Hoewel de studie geen specifiek mechanisme identificeerde dat de nieuwe resultaten verklaart, speculeerden de onderzoeken dat de cijfers worden bereikt door de vervanging van het ene geneesmiddel door het andere. Indirecte oorzaken voor de vermindering van de opioïdensterfte in gebieden waar recreatieve marihuana beschikbaar is, kunnen volgens de studie ook een verbetering van de economische omstandigheden in gebieden waar cannabis legaal is, omvatten.

Lees meer op Benzinga.com (EN, bron) en GreenEntrepreneur (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter